De o saptamana, primariile de comune au deschis oficial sezonul rece – dand ok-ul pentru incalzirea institutiilor publice: scoli, gradinite, primarii, dispensare. Si cum aproape toate, utilizeaza incalzirea pe lemne, cele mai multe administratii au stocul deja pregatit. Totusi, pentru ca temperaturile scazute si-au facut simtita prezenta atat de repede, exista unele temeri in ceea ce priveste iesirea din iarna fara probleme, avand in vedere bugetele aproape de zero ale primariilor din mediul rural.
La Jugureni, lemnele pentru incalzirea scolii din localitate sunt dramuite, inca de la inceputul sezonului rece. „Saptamana trecuta, am facut focul pentru ca elevii sa nu stea in frig la orele de curs. Astazi (ieri – n.n.), pentru ca a fost putin mai cald, nu am mai incalzit in scoala din Jugureni. Oricum, cu lemnele pentru incalzirea elevilor stam foarte prost, iar ceea ce am putut sa cumparam credem ca ne ajunge doar pentru maximum doua luni”, ne-a declarat primarul comunei Jugureni, Constantin Marcoceanu. Lipsa banilor isi spune din plin cuvantul in localitatea care are „renumele” de cea mai saraca din judetul Prahova. „Avem datorii totale la utilitati si la plata facturilor emise de catre societatile care au realizat diferite lucrari, in valoare de peste 1,5 miliarde de lei vechi. Printre aceste restante la plata se numara chiar si achitarea lemnelor cumparate pentru iarna trecuta. Mai mult decat atat, incercam sa reesalonam achitarea facturilor la curentul electric. Acum, suntem in imposibilitatea de a mai sustine iluminatul public, care a fost complet intrerupt. Problema este ca am primit un avertisment din partea Electrica, furnizorul de curent electric fiind decis sa ne intrerupa alimentarea chiar si la institutiile publice. Daca nu gasim o cale de mijloc, pana si Primaria Jugureni va fi nevoita sa lucreze la lumina lumanarii”, a mentionat interlocutorul nostru.
Nici primarii din comunele mai instarite ale judetului nu sunt foarte linistiti, lipsa de fonduri fiind cuvantul de ordine. ,,Deocamdata, avem caldura in scoli, gradinite. Mai ales acolo unde incalzirea se face pe lemne nu sunt probleme, la cele unde incalzirea este pe gaze – vom vedea. Depinde de cat de grea va fi iarna aceasta, pentru ca banii sunt limitati’’, ne-a spus Vasilica Neacsu, primarul comunei Valea Calugareasca.
Una dintre comunele care stau cel mai bine la acest capitol este Fulga si asta deoarece principiul dupa care se conduce administratia locala este sa asigure stocul de lemne pentru perioada rece inca din primavara. ,,Incalzirea la institutiile comunei este pe lemne si pentru a fi siguri ca nu sunt probleme facem aprovizionarea inca din luna mai. Asa au timp sa se usuce si sa arda bine. De pilda, anul acesta, am achizitionat 140 de tone de lemne pentru toate unitatile. Daca incalzirea este asigurata, nu putem insa sa spunem ca stam foarte bine la alte capitole, deoarece ne confruntam cu o lipsa acuta de fonduri’’, ne-a declarat Constantin Badea, primarul comunei Fulga.
,,Am dat drumul la incalzire doar de o saptamana si pana in prezent nu sunt probleme, avem si lemne pe stoc. Chiar astazi (ieri, n.r.), am mai comandat inca 10 mc de lemne de la Ocolul Silvic’’, ne-a precizat si Ion Dumitrache, primarul comunei Draganesti.

S-a dat startul la cererile pentru ajutorul de incalzire

In ceea ce priveste beneficiarii de ajutoare de incalzire, de abia din saptamana aceasta ar putea trece la completarea cererilor si a dosarelor in vederea obtinerii banilor necesari.
,,Vom demara procedura de adunare a datelor persoanelor care vor beneficia de ajutorul de incalzire. De abia am primit normele metodologice si le-am dat catre responsabilii din primarie. Dar va fi un proces greoi, deoarece nu avem personal suficient si motivat ca sa prelucreze toate dosarele intr-un timp scurt’’, ne-a explicat Vasilica Neacsu, primarul comunei Valea Calugareasca. Teoretic, ajutoarele de incalzire trebuie acordate incepand cu intai noiembrie, insa daca dosarele nu sunt depuse la timp la minister, atunci plata acestora ar putea veni cu intarziere. O situatie similara s-a inregistrat si anul trecut, cand dosarele au fost centralizate de abia pe 7 decembrie, ceea ce a produs unele intarzieri la plata, fiind afectati mai ales beneficiarii de ajutor de combustibil solid – lemne, carbuni.
Potrivit normelor, ajutorul pentru incalzirea locuintei se acorda pe baza cererii titularului, insotita de declaratia pe propria raspundere privind componenta familiei, veniturile acesteia, numarul de camere aferent locuintei, dar si bunurile detinute. Veniturile realizate de membrii familiei se dovedesc prin documentele eliberate de angajator sau de alte autoritati competente, luandu-se in calcul toate veniturile realizate in luna anterioara depunerii cererii. Plata ajutorului pentru incalzirea locuintei se acorda o singura data, pentru toata perioada sezonului rece.
Violeta Stoica
Cristina Dobre