* Omul de afaceri Mihai Sorin, retinut de procurorii DIICOT

Mihai Sorin (foto dreapta), om de afaceri prahovean si fost director general al Petromservice pana in anul 2008, a fost retinut, ieri, la Ploiesti, de catre procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). Actiunea de ieri nu inseamna altceva decat faptul ca se strange latul in jurul lui Liviu Luca, unul dintre patronii mafiei petrolului din Ploiesti, care a fost acuzat, in mai multe randuri, de evaziune fiscala.

Pentru cine nu stie, Mihai Sorin este finul lui Liviu Luca, fiind considerat si unul dintre “locotenentii” sai in afacerile cu petrol. Mihai Sorin a fost ridicat de la locuinta sa din Ploiesti, in urma unei descinderi a procurorilor DIICOT. Omul de afaceri este suspectat de spalare de bani, delapidare si constituire de grup infractional, in acelasi dosar fiind cercetate si alte persoane. In perioada 2007-2008, omul de afaceri Mihai Sorin se pare ca ar fi infiintat mai multe societati comerciale pe numele sau sau al unor cunoscuti de-ai sai. Firmele aveau contracte cu Petromservice, careia ii livrau diferite produse sau servicii la tarife supraevaluate, in dauna actionarilor, dar si a statului. Una dintre acuzatiile din dosar face referire si la firma “Serapis”, condusa de sotia lui Mihai Sorin, societate profilata pe servicii de curatenie, care, potrivit anchetatorilor, ar fi executat lucrarile de dezinsectie la Petrom si Petromservice, la preturi supraevaluate.
Totodata, o alta acuzatie este legata si de modul in care o parte dintre firmele coordonate de Mihai Sorin si de apropiatii acestuia primeau sponsorizari. Mihai Sorin are mai multe afaceri legate de comert in judetul Prahova si detine si un post de radio la Ploiesti– Radio OK. Retinerea acestuia a avut loc in contextul in care, ieri, procurori din cadrul DIICOT au efectuat 18 perchezitii domiciliare in Bucuresti, Ploiesti si judetul Ilfov. Conform unui comunicat de presa al DIICOT, descinderile au avut loc in vederea documentarii activitatii infractionale desfasurate de catre persoane cu functie de conducere in cadrul fostei societati Petromservice SA – acum S.C. PSV COMPANY SA si a altor societati comerciale, considerate a se incadra in categoria infractiunilor de criminalitate economico-financiare. Cercetarile au stabilit faptul ca prin incheierea unor contracte fictive derulate de catre fosta firma Petrom Service a fost retrasa, in mod nejustificat, suma de aproximativ 20 milioane de lei, pentru disimularea fondurilor procedandu-se la infiintarea a 18 societati comerciale.
Pentru cele constatate, procurorii au dispus inceperea urmarii penale pentru 10 persoane, sub aspectul savarsirii infractiunilor de delapidare, evaziune fiscala, spalare de bani si constituirea unui grup infractional organizat.