In vorbirea curenta sunt utilizate multe notiuni din sfera medicinei naturiste, insa putine persoane cunosc sensurile corecte ale acestora.
Va prezentam, in continuare, o scurta explicatie a termenilor cei mai folositi:
• Infuzia (ceaiul sau opareala). Se prepara, de obicei, din flori, frunze si parti aeriene ale plantelor erbacee in proportie de 3-6%, daca nu avem o indicatie exacta din partea specialistilor. Plantele se umezesc timp de 5 minute in proportie de 1 la 3 parti apa rece, dupa care se introduc in apa clocotita si se continua fierberea slaba (pe baie de apa inca 5 minute). Se lasa in repaus 15-30 de minute si se strecoara presand materialul fiert. Lichidul obtinut isi pastreaza calitatile timp de 15 ore.
• Decoctul (fiertura). Se deosebeste de infuzie prin produsul vegetal folosit (radacini, rizomi, coaja, fructe, seminte) si, mai ales, prin timpul de fierbere. Se amesteca o lingura de plante faramitate in circa 250 ml de apa rece si se pune la fiert, tinandu-se in clocot, la foc slab, inca 20-30 de minute, dupa care se lasa in repaus 10 minute. Se strecoara si se completeaza cu apa pana la 250 ml. Lichidul se poate pastra circa 24 de ore.
• Maceratul (amestecul la rece). Reprezinta imbibarea plantelor cu apa rece (la temperatura camerei, 15-25 grade C) un timp variabil, de la o jumatate de ora la 7-8 ore maximum, amestecandu-se de mai multe ori. Se macereaza, de obicei, plante mucilaginoase (nalba, nalba mare, inul, vascul).
Maine, va vom prezenta cum se prepara siropul medicinal, tinctura,vinul medicinal, pulberea si cataplasma.
C.G.