In vorbirea curenta sunt utilizate multe notiuni din sfera medicinei naturiste, insa putine persoane cunosc sensurile corecte ale acestora.
Va prezentam, in continuare, o scurta explicatie a termenilor cei mai folositi:
• Infuzia (ceaiul sau opareala). Se prepara, de obicei, din flori, frunze si parti aeriene ale plantelor erbacee in proportie de 3-6%, daca nu avem o indicatie exacta din partea specialistilor. Plantele se umezesc timp de 5 minute in proportie de 1 la 3 parti apa rece, dupa care se introduc in apa clocotita si se continua fierberea slaba (pe baie de apa inca 5 minute). Se lasa in repaus 15-30 de minute si se strecoara presand materialul fiert. Lichidul obtinut isi pastreaza calitatile timp de 15 ore.
• Decoctul (fiertura). Se deosebeste de infuzie prin produsul vegetal folosit (radacini, rizomi, coaja, fructe, seminte) si, mai ales, prin timpul de fierbere. Se amesteca o lingura de plante faramitate in circa 250 ml de apa rece si se pune la fiert, tinandu-se in clocot, la foc slab, inca 20-30 de minute, dupa care se lasa in repaus 10 minute. Se strecoara si se completeaza cu apa pana la 250 ml. Lichidul se poate pastra circa 24 de ore.
• Maceratul (amestecul la rece). Reprezinta imbibarea plantelor cu apa rece (la temperatura camerei, 15-25 grade C) un timp variabil, de la o jumatate de ora la 7-8 ore maximum, amestecandu-se de mai multe ori. Se macereaza, de obicei, plante mucilaginoase (nalba, nalba mare, inul, vascul).
Maine, va vom prezenta cum se prepara siropul medicinal, tinctura,vinul medicinal, pulberea si cataplasma.
C.G.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentCa sa o vindece de prostie,
Articolul următorGHID NATURIST