• O actiune introdusa saptamana trecuta are ca prim termen… 12 aprilie 2011!

Daune materiale si, nu in putine cazuri, daune morale sunt revendicarile celor care se adreseaza, in ultimul timp, instantelor de judecata. Schimbarile in ceea ce priveste pensiile speciale, diminuarea salariilor si, nu in ultimul rand, disponibilizarile masive au facut ca tot mai multi cetateni sa dea in judecata angajatorii (pe motiv ca ar fi fost concediati nejustificat) sau statul (pe motiv ca le-a taiat din pensii).
De exemplu, Sectia civila si de litigii de munca din cadrul Tribunalului Prahova este efectiv “asaltata”. Astfel, dupa cum ne-a precizat vicepresedintele instantei, magistrat Alina Anton, cele mai multe reclamatii – cu o pondere de 75 la suta din totalul cauzelor – reprezinta actiuni introduse de catre pensionarii care au facut parte din sistemul auxiliar din justitie.
In context, termenele nu pot fi prea rezonabile, in conditiile in care si asa numarul de magistrati care trebuie sa solutioneze astfel de dosare este destul de mic. De exemplu, pentru o actiune introdusa la sfarsitul saptamanii trecute, primul termen este fixat pentru 12 aprilire… 2011! De altfel, nu numai personalul auxiliar se adreseaza instantei Sectiei civile si de conflicte de munca, ci si… politistii sau alte categorii sociale.
In alta ordine de idei, daca in primele trei luni ale anului in curs, gradul de incarcare pe judecator a fost de 720 de dosare, iar in primul semestru s-a ajuns la peste 900 de cauze – inregistrandu-se, astfel, o crestere cu 26% a volumului de munca – este usor de intuit ca Tribunalul Prahova va detine din nou, recordul nedorit de instanta cu cele mai multe dosare aflate pe rol.
(F.T.)