In contextul in care criza de magistrati in sistemul judiciar se acutizeaza pe zi ce trece, in conditiile in care de la Ministerul Justitiei se vorbeste despre o eventuala asimilare a notarilor in sistem, unii dintre deputati considera ca sistemul avocatesc este prea sarac in pledanti. Pe cale de consecinta, conform unui proiect aflat la Camera Deputatilor se fac amendamente la Legea Avocaturii. De exemplu, se propune: “La cerere, poate fi primit in profesie, cu scutire de examen, cel care pana la data primirii in barou a exercitat, timp de patru ani, un mandat de parlamentar in Comisiile juridice sau de administratie publica ale Camerei Deputatilor si Senatului, ori a indeplinit functia de judecator, procuror, notar public sau consilier juridic timp de cel putin 10 ani si daca nu i-a incetat activitatea din motive disciplinare, care il fac nedemn pentru profesia de avocat”. Pana aici nu ar fi un capat de tara, insa…
Si mai “demni” in a deveni avocati definitivi ar fi… primarul si viceprimarul! Astfel, textul de lege supus dezbaterii suna astfel: “Cel care pana la data depunerii cererii de primire in profesie a indeplinit una din functiile de primar, viceprimar, presedinte sau vicepresedinte al consiliului judetean, ori parlamentar, pentru o perioada de cel putin doua mandate intregi, dobandeste calitatea de avocat definitiv, fara sustinerea examenului de admitere in profesie”.
Justificare pentru prmirea primarilor si a viceprimarilor in bransa, in calitate de avocati definitivi, nicidecum stagiari: “Trebuie recunoscuta posibilitatea unor persoane de notorietate publica si cu pregatire juridica de a se integra direct in profesie, fara a mai trece prin examenul de primire, deoarece cunostintele juridice ale acestora au fost verificate in activitatea profesionala anterioara, care sta, de altfel, la baza motivarii cererii de admitere in profesie”. Ce facem insa cu aceia care au aplicat doar Legea bunului plac ?!
Desigur, este de bun-simt sa credem ca o astfel de propunere nu poate trece de Camera Deputatilor, iar initiatorul acesteia a dorit, probabil, doar sa aiba la activ propuneri legislative care sa ii justifice sederea in Parlament.
(F.T.)