Dupa inceperea noului an de invatamant, si-au deschis portile si cele 14 camine scolare din Prahova care au, in total, 1658 de locuri. Elevii din judet si din alte zone ale tarii si-au luat in primire camerele, provocarea cea mai mare fiind pentru cei din clasa a IX-a care se afla pentru prima data, pentru perioade lungi de timp, departe de casa. Viata in internat presupune, insa, respectarea unor reguli stricte, iar cei care nu se acomodeaza noului stil de viata risca sa piarda locurile obtinute. Din pacate, comportamentul multor levi din ultimii ani dovedeste faptul ca pentru generatia actuala este mai dificila adaptarea la un stil de viata ordonat.

Un leu pe zi pentru cazare

In Prahova, noua dintre internate apartin unor colegii si grupuri scolare din Ploiesti, celelalte sunt detinute de institutii de invatamant din Boldesti-Scaeni, Busteni, Barcanesti, Valea Calugareasca. Colegiul National „Jean Monnet” si Grupul Scolar Industrial „Toma N. Socolescu” din municipiul resedinta de judet detin cele mai mari camine – fiecare avand cate 200 de locuri. Colegiul Tehnic „Elie Radu” din Ploiesti, de exemplu, poate gazdui 95 de elevi in internat. Motivul pentru care tinerii au solicitat cazare in acest camin este faptul ca provin din localitati mai indepartate ale Prahovei, precum Starchiojd, Sangeru, Draganesti, din judetele limitrofe – cum ar fi Dambovita – sau chiar din zone aflate la distante de sute de kilometri, precum Moldova. Acum 20 de ani, institutia caza elevii in doua corpuri de cladire, dar in prezent unul dintre acestea este inchiriat celor care studiaza la Scoala Postliceala „Regina Maria”. Internatul ofera conditii civilizate: spatii ingienizate, termopane si mobilier innoit acum doi ani, sala de lectura cu televizor, bai modernizate. Cazarea costa doar 36 de lei lunar, iar pentru masa se achita 10 lei pe zi. Tinerii nu au beneficiat, insa, de masa din prima saptamana de scoala, ci si-au adus hrana de acasa, deoarece renovarea cantinei inca nu se finalizase. Deocamdata, nu se stie daca pretul pentru masa ramane la acest nivel si in restul anului, ne-au precizat reprezentantii institutiei. Daca alimentele se vor scumpi si furnizorii vor cere bani mai multi, este posibil ca si elevilor sa li se ceara sa plateasca mai mult.
La Colegiul „Spiru Haret” din Ploiesti, 150 de elevi din judet au fost cazati in camin, cativa dintre ei provenind si de la alte licee ploiestene. Cinci dintre tineri sunt din Basarabia si locuiesc in internat permanent, adica inclusiv sambata si duminica. Elevii platesc 30 de lei pe luna pentru cazare si 8,5 lei pe zi pentru masa. Preturile au ramas la nivelul celor de anul scolar trecut, iar conducerea intentioneaza sa nu le mareasca pana la 1 ianuarie 2011. Internatul are grupurile sanitare modernizate, saltelele si cea mai mare parte dintre dulapuri noi, insa, pentru acest nou an scolar nu au mai fost bani si pentru varuirea peretilor din camere sau pentru schimbarea usilor. Conducerea institutiei spera ca in viitor sa rezolve si aceste probleme.

„Unora li se pare absurd sa respecte un regulament”

Programul elevilor din internate este strict: desteptarea se da la ora 6,00, stingerea la 22,00 – pentru cei de la „Elie Radu” sau la ora 23,00 – in cazul celor de la „Spiru Haret” si din camin se pleaca doar cu bilet de voie. In plus, fiecare tanar trebuie sa-si faca ordine in camera, sa fie disciplinat, sa respecte regulamentele de ordine interioara. Nu toti reusesc, insa, sa se achite de aceste obligatii. Sunt si elevi care nu se acomodeaza in internat. „Acum 15 ani, tinerii erau mai linistiti, aveau mai mult bun simt. Cei de acum sunt mai libertini, se acomodeaza mai greu vietii din internat. Unora li se pare chiar absurd sa respecte un regulament. Dar cei care nu se integreaza in colectiv sunt eliminati din camin. Nu putem sa le pastram locul, deoarece daca unul face numai ce vrea si ceilalti vor fi mai greu de disciplinat”, ne-a precizat Evelina Goicea, pedagog la internatul Colegiului Tehnic „Elie Radu”. In opinia sa, si parintii au o vina in cazul celor care nu se acomodeaza unui mod de viata ordonat, comportamentul tinerilor fiind o dovada ca acasa nu sunt supravegheati suficient.
Ana-Maria MAXIM