Motivarea judecatorilor in cazul arestarii lui Sorin Ovidiu Vintu a fost facuta publica. Potrivit acesteia, omul de afaceri ar fi fost arestat pentru ca “reprezinta un pericol public”, iar infractiunile comise sunt “de o gravitate extrema”. Lasarea in libertate a acuzatilor, se mai arata in motivare, ar putea avea urmari negative. “Desi stia ca Nicolae Popa este urmarit penal, Sorin Ovidiu Vintu a continuat sa-l ajute”, se arata in motivarea judecatorilor. De asemenea, magistratii ii acuza pe Sorin Ovidiu Vintu, Octavian Turcan si Alex Stoian de sfidarea legii. “Analiza actelor probatorii ale cauzei demonstreaza ca lasarea in libertate a inculpatilor ar reprezenta un pericol concret pentru ordinea publica. Trebuie avuta in vedere rezonanta acestor fapte indreptate impotriva infaptuirii justitiei, la care se adauga sentimentul de insecuritate creat in randul colectivitatii”, se mai arata in motivare. “Incontestabil, masura privarii de libertate este una extrema, dar la fel de incontestabil este faptul ca infractiunile retinute in sarcina inculpatilor sunt de o gravitate extrema, iar din actele cauzei rezulta ca lasarea lor in libertate ar avea urmari imediate si indirecte asupra ordinii publice”, au mai considerat magistratii. Potrivit documentului, Nicolae Popa, audiat ca martor, a declarat ca nu a primit niciodata bani de la Sorin Ovidiu Vintu, insa magistratii considera ca marturia este “evident nesincera”.
Recursul se va judeca pe 15 septembrie
Curtea de Apel Bucuresti va judeca, pe 15 septembrie, contestatia depusa de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu la masura privind arestarea preventiva pentru 29 de zile. Tot atunci, vor afla daca raman dupa gratii si celelalte doua persoane arestate in acest caz, Alex Stoian si Octavian Turcan.
SOV avea interdictie de a parasi tara inca din 2009
Sorin Ovidiu Vintu a avut inca din decembrie 2009 interdictie de a parasi tara, conform declaratiei procurorului care a sustinut in fata instantei cererea de arestare preventiva a omului de afaceri. Sorin Ovidiu Vintu avea interdictia de a parasi tara din 16 decembrie 2009. Si ceilalti doi arestati alaturi de Vintu in acest dosar, Octavian Turcan si Alexandru Stoian, aveau interdictii similare, primul din 7 decembrie 2009 iar cel de-al doilea din 11 decembrie 2009, masura fiind prelungita succesiv pana la momentul punerii in miscare a actiunii penale impotriva celor trei, in septembrie 2010. Judecatorii sustin ca, desi stiau ca sunt cercetati si chiar aveau o interdictie, cei trei au ales sa ignore legea, lucru “deosebit de relevant” pentru instanta care a decis arestarea lor. Judecatorul a apreciat ca, in acest mod, pericolul social al inculpatilor “s-a reliefat gradual odata cu perseverenta manifestata de acestia prin acte materiale succesive in scopul de a impiedica si ingreuna executarea pedepsei aplicate condamnatului Popa Nicolae.
Control asupra declaratiilor persoanelor care il puteau incrimina
Sorin Ovidiu Vintu era interesat sa controleze “comportamentul procesual” al persoanelor ale caror declaratii il puteau incrimina, fapt dovedit in momentul in care il critica pe Virgil Popa, fratele lui Nicolae Popa, pentru ca s-a dus la sediul Parchetului, arata motivarea instantei in cazul SOV. Instanta sustine ca Sorin Ovidiu Vintu a fost initiatorul intregului demers infractional de sprijinire a lui Popa, fapt care ar reiesi dintr-o discutie telefonica interceptata. “Tribunalul gaseste deosebit de relevanta convorbirea telefonica din data de 4.01.2010, purtata de inculpatul Stoian cu o persoana necunoscuta localizata in Indonezia, in cadrul careia se transmite inculpatului Sorin Ovidiu Vintu ca numitul Nicolae Popa va respecta angajamentul luat «acum 9 ani», iar temerile inculpatului Sorin Ovidiu Vintu ca o persoana va spune ceva impotriva sa sunt neintemeiate. Tribunalul deduce din acest context ca staruintele inculpatului Sorin Ovidiu Vintu in a impiedica finalizarea procedurii de extradare nu par altruiste”, se arata in documentul citat. Un alt indiciu in acest sens este convorbirea din 3 decembrie dintre SOV si Virgil Popa, in care cel dintai il critica pe cel de-al doilea pentru faptul ca s-a dus la Parchet, la o zi dupa ce Nicolae Popa a fost arestat la Jakarta, se mai arata in motivarea deciziei instantei de arestare preventiva a lui Sorin Ovidiu Vintu. Totodata, conform discutiilor din acea perioada (28 decembrie 2009, 2 ianuarie 2010, 11 ianuarie 2010), reiese ca Alexandru Stoian, arestat si el in cauza alaturi de Vintu, era insarcinat sa primeasca din Indonezia informatii privind rezultatul incercarilor de a bloca procedura de extradare a lui Nicolae Popa si sa le transmita omului de afaceri.
Catalin Harnagea, fost director SIE: „A vrut sa ma ucida“
Catalin Harnagea, fost director al Serviciului de Informatii Externe, sustine, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Evenimentul Zilei, ca Sorin Ovidiu Vintu avea o lista cu persoane care ar fi trebuit “eliminate”, iar in anul 2000, a primit “un raport care spunea ca Sorin Ovidiu Vintu cauta oameni in zona interlopa pentru a-i folosi in asasinate”. Catalin Harnagea sustine ca si el s-ar fi aflat pe “lista neagra” a omului de afaceri.
“In 2000, am primit un raport care spunea ca Sorin Ovidiu Vintu cauta oameni in zona interlopa pentru a-i folosi in asasinate. Raportul mi-a fost inaintat fiindca, dupa spusele acelui ofiter eram o posibila tinta. Am cerut unitatii care se ocupa de protectie informativa si operativa a SIE sa cerceteze aceasta informatie. Intregul document, inclusiv concluzia cercetarii pana la data cand am parasit Serviciul, au fost predate unitatii de profil”, spune fostul director al SIE, in interviul amintit.