Astra Ploiesti – Universitatea Craiova 2 – 2 (1-1)
Stadion. “Astra”. Spectatori: circa 2000. Au marcat: Popara (38), Rohat (66 pen) / Al. Piturca (29), Ciuca (75)
Astra: Ebede – Mihalache, Rohat (cpt) , Nogo, Craciun (79 Vadrariu) – Takayuki, Patrascu (83 Lukacs) – Paulinho, Popara, Stan (73 Florea) – Fatai. Antrenor: Mihai Stoichita.
Universitatea Craiova: Lung – Dananae, Gaman, Iliev, Ciuca – Prepelita, Lopes, Gangioveanu (75 Stoianof) – Wobay (60 Gargarov), Al. Piturca, Roman (68 Dina) Antrenor: Aurel Ticleanu.
Cartonase galbene: Popara (22), Rohat (84)/ Lopes (38), Iliev (51), Gaman (65), Stoianof (84)
Arbitri: Adrian Comanescu (Rm. Valcea) – Radu Ghinguleac (Bucuresti), Iulius Timar (Marghita).
Observatori: Constantin Zotta (Bucuresti, pentru arbitraj), Pavel Peniu (Constanta, pentru organizare)
Jucatorul meciului: Mihai Ciuca.

Astra Ploiesti a remizat pe teren propriu, 2-2, cu Universitatea Craiova, intr-un meci din etapa cu numarul 5 si este clar ca, in actuala „formula”, ploiestenii se vor lupta pentru a evita retrogradarea, nu pentru Europa League. Incercarea lui „Lippi” Stoichita de a face un „Fat-Frumos” dintr-un „Balaur” a mai dat gres, inca o data. Oricum, „dincolo era mai ieftin”, si, desi nimeni nu va recunoaste greselile din campania de transferuri si, cu atat mai putin, nimeni nu si le va asuma, este clar ca Astra are nevoie de jucatorii de la Urziceni, pentru ca altfel chinul ar putea fi mai mare chiar si decat cel de anul trecut!

Astra nu e rasista

Inaintea meciului cu Universitatea, crainicul stadionului „Astra”, profesorul Dan Culicovschi a citit un text „in ton” cu ziua de astazi, adica 23 August, mesajul fiind acela ca: „Astra nu este un club rasist, dovada si jucatorii de culoare legitimati”. 100% adevarat, formatia din „9 Mai” nu este una rasista, dar aceasta este singura scuza pentru titularizarea lui Nogo. Fundasul din Burkina Faso nu se poate plange ca in „9 Mai” nu se respecta „drepturile omului”, in detrimentul „regulilor fotbalului”, iar huiduielile primite „la scena deschisa” nu sunt decat o reactie normala a spectatorilor la prestatia sa. Meciul dintre Astra si Universitatea a inceput tern, doar primul sut pe poarta, expediat de Stan (min. 16), inviorand atmosfera. Popara a ratat prima mare ocazie a partidei, tragand peste poarta de la 7 metri (min. 27), apoi, imediat Piturca a interceptat balonul aproape de mijlocul terenului la o greseala a Nogo, a scapat singur catre poarta si a inscris cu un sut de la aproximativ 15 metri, pentru avantajul oltenilor.
Sarbo-bulgarul Astrei, Popara, a reusit de la 30 de metri ce n-a putut din fata portii si a egalat dintr-o lovitura libera putin lateral stanga, la care Lung jr. „dormea in post”. Comedia erorilor nefortate a continuat si dupa pauza, iar centralul Adrian Comanescu a acordat penalti pentru Astra, in minutul 66, la un fault in careu al lui Gaman asupra lui Fatai, nigerianul fiind trantit aiurea, cand nu avea prea mari sanse sa mai traga la poarta (min. 65). Lovitura de la 11 metri a fost executata de Rohat, care a adus echipa sa in avantaj pe tabela de marcaj si a devenit golgheterul echipei, cu 2 reusite, ceea ce spune, inca o data, destul de multe, pentru „cunoscatori”. Putea fi prima victorie pentru Astra, dar Ciuca a restabilit egalitatea cu o lovitura cu capul din trei metri, dupa un corner de pe partea dreapta executat de Gangioveanu, la care mingea a fost „barbierita” la coltul scurt de fundasul Astrei, Craciun (min. 75), acesta fiind, imediat, si trecut pe banca de Stoichita, care, dupa dureri de burta, a capatat si batai de cap.

Gazonul – eterna problema

Jucatorii Universitatii si antrenorii celor doua echipe au acuzat, la unison, calitatea gazonului din „9 Mai”! Olteanul Alexandru Piturca a spus: „Am jucat pe cel mai prost gazon din Liga I, antrenorul Aurel Ticleanu a fost de parere ca „ambele echipe au avut de suferit din cauza calitatii gazonului, care nu ajuta deloc echipa gazda”, iar Mihai Stoichita a caracterizat suprafata de joc drept „proasta, sare mingea, este uscat, desi a fost refacut in aceasta vara”.

Stoichita – nici la bal, nici la spital

Fara victorie, dupa cinci meciuri pe banca Astrei, cu care este la minus 6 in clasamentul “adevarului”, antrenorul Mihai Stoichita a fost la un pas sa rateze meciul cu oltenii! Asta pentru ca acesta s-a simtit foarte rau, acuzand probleme la stomac si, cu o seara inaintea meciului, a vrut chiar sa se duca la spital, din cauza durerilor acesta stand si mult mai linistit pe banca tehnica! Tehnicianul divizionarei A ploiestene nu ia inca in calcul demiterea sa, admite ca “orice e posibil” si nu-si pune sperante in jucatori noi, veniti de la Unirea Urziceni, decat atunci cand o sa-i vada la propriile antrenamente!

Declaratii dupa meci
Aurel Ticleanu: “Mi s-a parut un joc bun intre doua echipe in foame de puncte. Am fost aproape de victorie, dar pana la urma punctul este unul bun pentru noi pentru ca revenim prima data in joc in acest campionat dupa ce suntem condusi. Acesta este un semn ca echipa incepe sa se inchege si incepem sa avem caracter. Chiar daca nu este multumitor, este un punct muncit, iar importanta lui o s-o vedem la finalul campionatului, nu acum. Avem potential, avem forta, dar si slabiciuni. Adversarul ne-a pus mai multe probleme decat Steaua, CFR sau Timisoara . Rezultatul este unul echitabil, in fata unei formatii antrenata de prietenii mei, de pe vremea cand am antrenat in Kuweit. Astra merita felicitata, este o echipa buna“.
Mihai Stoichita: “Din pacate greselile individuale ne-au condus la acest rezultat. In opinia mea, cred ca am pierdut doua puncte. In prima repriza adversarii au avut un sut pe poarta din care au si marcat. Noi jucam destul de bine, dar ne lovim de lipsa de concentrare. Acum, obiectivul nostru este sa scoatem contra Branestiului din punctele irosite pana acum. Am vrut sa-l scot pe Nogo la pauza, dupa greseala facuta, dar m-am gandit sa nu il distrug ca jucator. De fapt, noi cu greselile noastre i-am readus pe cei de la Craiova in joc. Dupa parerea mea, cred ca am dominat 75 la suta din joc, dar suferim la finalizare. N-am avut emotii nici cand ne-au condus craiovenii, stiam ca vom marca si noi. Asta este, nu avem alta solutie decat sa ridicam capul si sa mergem mai departe. Uneori ma intreb daca nu este mai bine, cumva, ca sa nu incerci un joc elaborat, de posesie, constructie, ci sa faci un fotbal nespectaculos, sa te aperi, sa dai un gol si sa iei punctele“.

Nici “satelitul” nu e bine

Astra 2 Giurgiu, “satelitul” gruparii ploiestene de prim-esalon nu traverseaza cele mai bune momente, dar, cel putin la Giurgiu, inca nu se joaca pe puncte. In ultimul meci amical inaintea inceperii noului sezon competitional, la Giurgiu, echipa lui Emil Ursu a pierdut cu 2-0, in fata celor de la FC Snagov, chiar daca i-a avut in teren si pe brazilienii William si Fonseca, Matel sau Ben Teekloh. De partea cealalta, la Snagov, a ramas si Andrei Botu (Scoala de Fotbal Petre Gavrila). Marti, de la aceeasi ora, 17:30, Astra 2 Giurgiu va intalni pe Rapid II pe stadionul Romprim, in primul joc oficial ca “satelit”, meci la care se asteapta detasarea a mai multor jucatori din lotul lui Mihai Stoichita.
Marian DIMA