* Guvernul trimite in sapa de lemn angajatii cu salarii mici

Decizia Guvernului de reducere a cheltuielilor de personal din sistemul bugetar aduce in sapa de lemn familiile multora dintre angajatii administratiei publice judetene, care nu numai ca nu mai au cu ce sa-si plateasca facturile in momentul actual, dar se gandesc cu groaza la venirea sezonului rece, cand salariile de cateva sute de lei nu le vor ajunge nici pentru achitarea intretinerii…

In urma cu o saptamana, cand personalul medical din cadrul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie si-a primit fluturasii de salariu, in maternitatea ploiesteana a fost o deceptie colectiva. De la ingrijitori, la asistente medicale si medici, pana la primirea fluturasului de salariu, nimeni nu a crezut ca reducerea cu 25% a veniturilor va deveni o realitate.
Cel mai mare soc l-a avut personalul mediu – ingrijitoare si asistente medicale – care a ramas cu salarii cuprinse intre 600 de lei si 1.400 de lei (cazul unui asistent principal de la sala de nasteri). Medicii – rezidenti, specialisti sau primari – au ridicat de la casierie, cu tot cu platile pentru efectuarea garzilor, intre 900 (!) de lei si maximum de 6.800 de lei (cazul

fericit al sefului laboratorului de anatomopatologie). Din aceasta luna, medicul Calin Boeru, managerul spitalului, va primi in zi de salariu „impresionanta” suma de 2.564 de lei).
Situatia este grava si in cadrul autoritatilor publice locale. La Consiliul Judetean Prahova, multi dintre angajati sunt nevoiti sa traiasca la limita subzistentei, dupa ce au luat doar trei sferturi din salariu. Multi dintre functionarii CJ au si credite la CAR si restul de plata pe care il mai au de ridicat nu le-a ajuns, luna aceasta, decat pentru plata facturilor. Semnificativ este exemplul unuia dintre angajatii institutiei, care, din cauza retinerilor din salariul si asa extrem de redus – doar 590 de lei net – a primit pe card suma de 294 de lei, drept rest de plata a salariului pentru o luna intreaga. La polul opus, cel mai mare venit net pe luna iulie – dupa aplicarea reducerii de 25% – a fost de 2.492 de lei, reprezentand salariul unui director executiv din cadrul administratiei judetene.
Partidul de guvernamant, PDL – prin vocea si actiunile lui Emil Boc – aduce bugetarii cu salarii mici in situatii critice, punandu-i sa aleaga intre a-si cumpara de-ale gurii sau a-si plati facturile cu TVA majorata. Situatia este cu atat mai dureroasa cu cat salariile multor „stabi” – cu salarii de sute de milioane de lei lunar – din regiile de stat sau din companiile nationale aflate in subordinea lui Adriean Videanu au ramas neatinse. De fapt, „grosul” banilor la bugetul de stat de acolo ar fi putut proveni, insa acolitii de partid, numiti in functii platite gras, sunt de neatins.
Violeta STOICA