Virtutile curative ale mararului rezida in principal in uleiul aromat pe care il contine, ce actioneaza asupra sistemului digestiv si a celui nervos, dar nu numai. Mararul verde este de mare ajutor in indigestie, hipoaciditate sau balonare. Este indicat si in colite, substantele aromate pe care le contine impiedicand bacteriile sa se dezvolte in intestin. In medicina traditionala, mararul este utilizat si pentru efectele sale echilibrante asupra sistemului nervos: mestecarea catorva tulpini de planta verde combate eficient durerile de cap (inclusiv cele insotite de ameteala si varsaturi), reda acuitatea si claritatea simturilor celor surmenati, combate astenia nervoasa. Consumarea a patru linguri de suc proaspat de marar (obtinut prin centrifugare), de 3-4 ori pe zi, in cure de doua saptamani, este un puternic stimulent al activitatii rinichilor, ajuta la prevenirea si combaterea calculozelor, fiind si un bun adjuvant in combaterea cistitelor si a infectiilor renale. Frunzele de marar proaspete, mestecate zilnic de femeile care au nascut de curand, sunt un excelent tonic fizic si nervos, ajutand la recapatarea apetitului, stimuland secretia lactica si imbunatatind calitatea laptelui. Frunzele de marar contin mici cantitati de estrogen, hormonul feminin care catifeleaza pielea, face ca pilozitatile sa creasca mult mai lent, ajuta la cresterea naturala a sanilor si incetineste procesele de imbatranire.
INFOMEDICA
FATALITATE. Incidenta accidentelor cardiovasculare si cerebrale creste cu 50% la angajatii care sunt concediati, comparativ cu persoanele active profesional, dupa cum arata un studiu american. Cei mai afectati sunt salariatii de varsta a doua.
INGHETATA. Pentru a pierde in greutate mai repede decat in mod normal, incercati sa mancati zilnic o cupa de inghetata, cu continut scazut de grasimi. Cercetarile au demonstrat ca alimentele cu continut scazut in grasimi si bogate in calciu accelereaza cu 70% procesul de ardere a grasimilor. O cupa de inghetata de vanilie, de exemplu, contine 120 mg de calciu.
MIGRENE. Un nou dispozitiv, ce functioneaza pe baza de impulsuri magnetice, poate pune punct migrenelor, potrivit unui studiu american. Aparatul, care poate fi utilizat si acasa, se fixeaza in spatele capului (zona cervicala), iar impulsurile sale magnetice pot actiona protector asupra unor zone din creier, prevenind migrenele.
Statisticile arata ca o persoana din opt sufera de migrene, ele afectand de doua ori mai multe femei decat barbati. In medie, migrenele dau cam 13 atacuri pe an, atac care dureaza intre 4 si 72 de ore, si putini se adreseaza medicului deoarece sunt convinsi ca nu exista solutii pentru tratarea lor.