Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a respins propunerea PNL de retragere a trupelor romanesti din Irak.
Planul prezentat de liberali ar mai fi lasat in Irak doar 20 de militari romani, dintre cei 890 care se afla acolo in prezent.
Singurii membri CSAT care au votat retragerea au fost premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul Apararii Teodor Atanasiu.
Presedintele Traian Basescu a explicat ca Romania trebuie sa-si respecte angajamentele fata de aliatii internationali.
Tara noastra a fost printre primele care s-au aliat cu Statele Unite in Irak.
In sprijinul propunerii de retragere liberalii au mentionat masurile similare luate in ultima vreme de mai multe tari intre care si Italia.
Inainte de retragerea Italiei, militarii romani din Irak erau sub comandamentul fortelor italiene.

Ministrul Apararii, prins nepregatit

La doar o jumatate de ora de la debut, sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a fost intrerupta deoarece presedintele Basescu a constatat ca ministrul Apararii nu a venit la intalnire cu toate documentele necesare dezbaterii retragerii trupelor romane din Irak. Sedinta CSAT fusese intrunita de urgenta dupa ce cu o zi inainte liberalii au propus retragerea din Irak. La sedinta CSAT au participat atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Calin Popescu Tariceanu.
Sedinta CSAT a fost reluata dupa o pauza de o ora. Ministrul Apararii a revenit incarcat cu dosare, solicitate de seful statului.

Premierul salvat de ministri

Presedintele Traian Basescu si-a exprimat din nou regretul in – contextul cunoscutului scandal legat de retragere trupelor – pentru faptul ca in 2004 l-a desemnat in functia de prim ministru pe Calin Popescu-Tariceanu.
„Nu i-am cunoscut atunci aplecarile spre anumite grupuri de interese din PNL – cu dl Patriciu, cu dl Olteanu, cu dl Vladescu. Nu-si face treaba ca prim-ministru, dar are noroc ca are alaturi cativa ministri buni”, a afirmat Traian Basescu.
Seful statului a precizat ca, in cazul in care s-ar ajunge acum la declansarea alegerilor anticipate, Tariceanu „si-ar lua adio de la functia de premier”, pentru ca nu ar mai fi desemnat inca o data sa formeze guvernul.

Liberali antiliberali !

Potrivit sefului statului, propunerea PNL privind retragerea trupelor romanesti din Irak a fost votata de toti membrii CSAT, cu exceptia premierului Calin Popescu-Tariceanu si ministrului apararii nationale, Teodor Atanasiu.
Din structura Consiliului Suprem de Aparare a Tarii mai fac parte, insa doi liberali. Este vorba despre ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu si ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu. Potrivit sefului statului, cei doi liberali ar fi votat impotriva propunerii partidului din care fac parte.
Legea stabileste ca sedintele CSAT se desfasoara in prezenta a cel putin doua treimi din numarul membrilor sai, iar hotararile sunt adoptate prin consens.

Ruptura in PNL ?

Dinspre PNL se aud tot mai mult doua voci distincte in ce priveste initiativa retragerii trupelor militare din teatrele de operatiuni militare. In timp ce, ieri, ministrul liberal Cristian David a anuntat ca PNL se gandeste la organizarea unui referendum pe acest subiect, un alt grup de lideri liberali critica vehement demersul privind retragerea din Irak.
Un important grup de liberali, printre care Theodor Stolojan, Mona Musca, Valeriu Stoica, Mircea Cinteza, Raluca Turcan, Cristian Boureanu, Ioan Ghise, Adrian Miroiu, au apreciat, tot ieri, ca modul in care Calin Popescu Tariceanu si grupul din jurul sau au incercat sa manipuleze sentimentele populatiei, in problema retragerii din Irak, este „nedemn, iresponsabil si descalificant”.

Mesajul catre guvernele straine, blocat

Traian Basescu a sustinut o conferinta de presa la incheierea sedintei CSAT. S-a decis ca trupele romane sa ramana in Irak si s-a confirmat reconfigurarea lor, dupa discutii cu SUA si Marea Britanie. De asemenea, s-a infirmat zvonul potrivit caruia Traian Basescu a cerut demisia ministrului Apararii. Presedintele s-a ferit sa critice fatis premierul si ministrul Apararii, insa a insistat pe efectele grave produse de declaratiile lor pe plan extern.
De asemenea, a insistat pe slaba pregatire a celor doi in problema retragerii: ei nu au putut prezenta documente din care sa reiasa consultarea partenerilor straini ori a membrilor Guvernului. Singurii consultati au fost membrii PNL, desi, a sugerat Traian Basescu, nu ar fi legal acest lucru, in masura in care s-ar fi putut aborda informatii cu caracter secret.

Prim ministrul are aliati la Bruxelles

Liderul grupului liberal din Parlamentul European a iesit, ieri, la rampa cu declaratii neobisnuite pentru legislativul comunitar, care in general nu se implica in deciziile interne ale statelor membre sau candidate.
Graham Watson a sustinut propunerea facuta de premierul Calin Popescu Tariceanu cu privire la retragerea trupelor romane din Irak.
Acesta a spus ca orice tara, fie ea membru al Uniunii Europene sau in curs de aderare, are dreptul de a decide daca si cand isi trimite trupele in misiune.
De asemenea, el a declarat ca o eventuala retragere a trupelor din Irak nu are cum sa afecteze integrarea si nici relatiile cu partenerii europeni, dar ca ar putea sa le tensioneze pe cele cu Statele Unite.
Graham Watson crede ca divergente intre presedintie si guvern exista in multe tari europene.

PNL si PRM contesta decizia

Partidele politice au reactionat prompt fata de decizia luata ieri de CSAT. PNL isi mentine pozitia si spune ca hotararea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii blocheaza orice posibilitate de dezbatere pe tema retragerii trupelor din Irak.
Liderii UDMR spun, insa, ca nu se putea lua o alta decizie si ca toata lumea s-a grabit. Conducerea PRM crede ca mentinerea trupelor in Irak sau Afganistan nu este justificata.
Teodor Melescanu, vicepresedinte PNL: „Decizia CSAT e o eroare pentru ca ea respinge, din cate stiu eu, ideea deschiderii unei dezbateri despre prezenta armatelor romane in afara frontierelor nationale.” Liderul PNL a explicat si faptul ca anuntarea propunerii de retragere a trupelor nu a fost facuta de premier ci de presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu. In sprijinul liberalilor a sarit si PRM.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentINCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorGHID NATURIST