Adolescentii dependenti de Internet sunt de doua ori si jumatate mai susceptibili sa cada prada depresiei, decat colegii lor de generatie care navigheaza pe web in mod normal si controlat, releva un studiu stiintific.
Pentru a realiza acest studiu, 1.041 de adolescenti din provincia Guangzhou, in sudul Chinei, au fost intervievati despre felul in care utilizeaza Internetul. Cercetatorii voiau sa identifice, in special, utilizarile patologice ale Internetului si cautau sa depisteze semnele de anxietate si de depresie.
Majoritatea adolescentilor – peste 940 – navigau pe web in mod normal, doar 6,2 % dintre ei au fost identificati ca internauti patologici, iar 0,2 % – drept internauti, grav patologici.
Noua luni mai tarziu, starea psihologica a tinerilor a fost evaluata din nou. Cercetatorii au constatat atunci ca adolescentii care utilizau Internetul in mod necontrolat sau nerational erau de 2,5 ori mai predispusi sa cada in depresie decat internautii normali.
Chiar la tinerii stresati in special de studiile lor, dependenta de web era o data si jumatate mai accentuata si se simteau mai deprimati in raport cu cei care isi controlau utilizarea Internetului.
Acest rezultat sugereaza ca tinerii care nu au la baza nicio problema de sanatate mentala, ar putea cadea in depresie din cauza dependentei lor de Internet, au declarat autorii studiului, Lawrence Lam, de la Scoala de medicina din Sydney si Zi Weng-Peng, din Ministerul chinez al Educatiei.
Dependenta patologica de Internet este caracterizata printr-un comportament problematic compus din simptome similare celor care amintesc de alte dependente, releva documentul.
Alte studii au subliniat, deja, ca internautii patologici sunt, in principiu, de sex masculin, dar autorii avertizeaza asupra propagarii unei astfel de dependente si la femei.
Printre elementele caracteristice ale unei utilizari patologice a Internetului se afla utilizarea acestuia mai degraba pentru distractie decat pentru studiu sau pentru colectarea informatiilor.