Guvernantii ne vand iar luna de pe cer. O sa fie bine, ne spun ei. Dar de la anul. Dupa ce a taiat un sfert din salariile bugetarilor, ministrul Finantelor spune ca in 2011 vor creste cu 10%. Ministrul Economiei spune si el ca veniturile pot reveni, treptat, la acelasi nivel de dinainte de taieri. Doar ca cei doi par sa traiasca intr-o lume a lor. Economistii spun ca o astfel de revenire e imposibila.
In Romania sunt un milion patru sute de mii de bugetari. Tuturor, Guvernul le-a taiat salariile pentru a le creste cu zece procente din 2011. Cu un pret: “Restructurarile de 60.000 de persoane ne permit o crestere a salariilor medii cu mai bine de 10%”, a declarat Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor. Asta vrea ministrul Vladescu. Mai darnic, Adriean Videanu spune ca salariile bugetarilor vor creste nu cu 10, ci cu 25%.
“In 2011, parerea mea este ca se vor crea premisele de revenire a salariilor in sectorul public de dinainte de taiere. La acelasi nivel? Da, dar in pasi succesivi”, a declarat Videanu. Si bugetarii ar fi de acord. Cu o conditie: Sa nu se faca disponibilizari.
De partea cealalta, sunt economistii. Cei care cred ca doar o revenire a economiei va permite si o crestere a salariilor. In cazul in care se gasesc resurse pentru cresterea salariilor, atunci o alta varianta a economistilor este ca remuneratiile sa fie distribuite inegal.
Adica medicii si profesorii sa beneficieze de cresteri de salarii. Exact oamenii care emigreaza in tari in care lefurile sunt de cateva ori mai mari.