Economia Romaniei nu poate creste fara capital extern si ar fi intrat in faliment in lipsa imprumutului de la Fondul Monetar International (FMI), a declarat ieri Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.
“Din nefericire, Romania nu e in stare sa produca destule economii in interior pentru a asigura o crestere in jurul potentialului. Fara capitalurile din exterior, Romania ar creste semnificativ sub potential”, a spus Croitoru, la dezbaterea “Romania 2010: constrangerile economico-financiare si imperativele sociale”.
El a mentionat ca solutia ar fi realizarea de reforme, dar in ultimii 20 de ani birocratia s-a opus acestor reforme. Amanarea acestora a condus la recesiune sau la incetinirea cresterii economice, a adaugat Croitoru.
Totodata, consilierul guvernatorului BNR a aratat ca, in decursul ultimilor 20 de ani, Romania a incheiat mai multe acorduri, care aveau rolul de a atrage credibilitatea necesara, insa acestea au fost intrerupte in numele “comandamentelor sociale” din momentul in care reformele care trebuiau aplicate deveneau dureroase.
Croitoru a conchis ca principala problema a Romaniei in ultimii 20 de ani a fost nerezolvarea problemelor, comparand acest fenomen cu alergatul in “jurul cozii”.
Romania a incheiat in martie anul trecut un acord de finantare externa cu UE, FMI si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.