Un vaccin care opreste raspandirea in organism a tumorilor provocate de cele mai periculoase tipuri de cancer – mamar, intestinal si cervical – a fost creat de oamenii de stiinta din Marea Britanie. Noul vaccin, care este deja testat pe pacienti umani, micsoreaza tumorile si opreste raspandirea lor in organism. Cancerul este mult mai usor de tratat, si chiar de vindecat in unele cazuri, gratie chimioterapiei si a unor medicamente specializate, atunci cand tumorile sunt concentrate intr-o singura zona a corpului. Mii de vieti ar putea fi salvate in fiecare an cu ajutorul acestui vaccin, care pare sa fie eficient si in cazul cancerului de pancreas si a celui ovarian, a declarat inventatorul sau, profesorul Ray Iles de la Middlesex University din Marea Britanie. In opinia sa, noul vaccin ar putea ajunge pe piata intr-un interval de cel mult cinci ani.
In ciuda progreselor inregistrate de medicina moderna, sase tipuri de cancer fac peste 40.000 de victime in fiecare an in Marea Britanie. Cancerul de vezica ocupa locul al patrulea in topul celor mai frecvente tipuri de cancer la barbati si ucide peste 5.000 de britanici in fiecare an, doar jumatate dintre pacienti reusind sa traiasca mai mult de cinci ani dupa diagnosticare. Cancerul de pancreas face peste 7.600 de victime in fiecare an in Marea Britanie. Pacientii au doar 3% sanse de supravietuire in primii cinci ani de la diagnosticare. Cancerul mamar reprezinta cel mai des intalnit tip de cancer in Regatul Unit, peste 45.000 de cazuri fiind diagnosticate in fiecare an. Aceasta maladie face in fiecare luna peste 1.000 de victime. Vaccinul creat de cercetatorii de la Middlesex University a fost conceput pornind de la premisa potrivit careia cele mai periculoase tumori produc un hormon care exista in mod normal in organism doar pe perioada sarcinii.
Gonadotropina corionica umana (hCG) sta la baza testelor de sarcina din lumea intreaga. Medicii britanici au descoperit insa faptul ca o forma a hCG-ului este prezenta in organismele a jumatate dintre pacientii suferind de cancer de vezica si cancer pancreatic. Multi dintre pacientii suferind de cancer mamar, intestinal, ovarian si cervical prezinta si ei in organism aceasta substanta. In prezenta hCG, tumorile devin deosebit de agresive, cresc cu mare rapiditate si se raspandesc in tot organismul. Noul vaccin, creat in colaborare cu laboratoarele farmaceutice americane Celldex Therapeutics, revitalizeaza sistemul imunitar si-l ajuta sa distruga hormonul hCG.
Vaccinul micsoreaza tumorile si, fapt crucial, le impiedica sa formeze metastaze. Raspandirea tumorilor in celelalte organe reprezinta principala cauza care provoaca peste 155.000 de decese in fiecare an in Marea Britanie. Testele efectuate mai intai pe animale s-au dovedit extrem de incurajante, iar cele realizate pe pacienti umani nu au declansat reactii secundare.