Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat ca sedinta boardului FMI pentru aprobarea celeI de-a cincea transe din imprumutul de 13 miliarde de euro a fost amanata. Reprezentantii FMI se vor reuni si vor lua o decizie in aceasta privinta abia pe 2 iulie. Boardul FMI a amanat, initial, acordarea transei pentru ca Romania nu si-a indeplinit obiectivele economice pe care si le-a asumat prin Scrisoarea de Intentie. Dupa 20 iulie, o noua misiune a FMI va veni la Bucuresti.
Guvernul a decis majorarea TVA la 24% de la 1 iulie dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala prevederea legata de reducerile pensiilor cu 15%. Ministrul de Finante marturiseste ca, in tot cazul, exista planuri alternative pentru orice. Potrivit lui Vladescu, cresterea taxelor reprezinta un risc suplimentar de evaziune fiscala.
Ministrul Sebastian Vladescu declara ca saptamana ce tocmai s-a incheiat a fost una neagra, “ca sa nu spun a patimilor”. Pe langa decizia Curtii Constitutionale, Guvernul a primit amenintari si de la Comisia Europeana, care a transmis Romaniei ca
va avea “probleme” cu transa din imprumut daca introduce taxarea inversa sau TVA pe achizitiile intracomunitare.
In anul 2011, tot sistemul de taxe si impozite trebuie regandit, marturiseste ministrul. Vladescu anunta, insa, ca Romania nu are probleme de lichiditate. Insa Guvernul nu va neglija aspectul social, spre exemplu vor fi protejati cei care sunt nevoiti sa achite un impozit mare.
Sebastian Vladescu spune ca, in anul 2011, “nu vor exista majorari semnificative de taxe la nivel local”.