Mircea Ionita – subprefect de Prahova:

„Prefectul – legatura intre cetatean, autoritatile locale si Guvern”

Conducerea Prefecturii Prahova a participat, recent, la Bucuresti, alaturi de alti colegi din tara, la o serie de cursuri privind rolul prefectului si al subprefectului in administratia din Romania. Scolirea a fost obligatorie, dat fiind faptul ca si administratia trebuie sa se adapteze normelor europene.
– Domnule subprefect Mircea Ionita, si dumneavoastra ati participat la aceasta instruire a sefilor de prefecturi din tara. Sunt noutati in privinta rolului prefectului si al subprefectului in administratia din Romania?
– In contextul integrarii europene, rolul prefectilor si al subprefectilor in administratie ramane unul extrem de important. De exemplu, dintr-o dezbatere cu tema rolul prefectilor si al subprefectilor in administratia din Romania a reiesit cu pregnanta faptul ca acestia in primul rand, sunt reprezentantii statului si ai Guvernului in teritoriu. In privinta atributiilor, prefectului i se va mentine, in continuare, ca principala atributie, controlul legalitatii actelor emise de catre autoritatile administratiilor publice locale si judetene. Noutatea este ca, imediat ce va fi confirmata integrarea Romaniei in structurile europene, prefectii vor trebui sa se implice mai mult in aplicarea programelor de investitii ale localitatilor.
– In ce va consta implicarea prefectilor in programele de dezvoltare a localitatilor?
– Cu toate ca nu le sunt conferite, in acest sens, atributii exprese, s-a mentionat faptul ca prefectii vor trebui sa stabileasca, impreuna cu autoritatile judetene si cele locale, proiecte de dezvoltare economico-sociala. Vor trebui sa se consulte cu autoritatile si sa vada care sunt prioritatile judetului sau ale fiecarei localitati, si ulterior, sa le sprijine in realizarea proiectelor de finantare. Etapa 2007 va presupune si accesarea fondurilor structurale. In acest proces poate interveni ajutorul prefectului care inseamna sprijin in realizarea de programe, la intocmirea documentatiilor si chiar la accesarea fondurilor. S-a precizat faptul ca trebuie intocmite programe pe termen scurt, mediu si lung. Daca nu exista o tinta spre care sa se mearga, nu iese nimic bun; de aceea, aceste programe de dezvoltare trebuie sa fie pe un an, pe un mandat, sau pe o perioada mai lunga. La nivelul judetului Prahova, Institutia prefectului este pregatita sa gestioneze aceste lucruri avand infiintate servicii de integrare europeana si de dezvoltare economico-sociala. In ceea ce priveste controlul legalitatii – directia este foarte bine pusa la punct, iar pe probleme de legi ale proprietati, exista, de asemenea, un compartiment distinct.
– Ce trebuie sa stie prahovenii despre rolul prefectului in administratie?
– Ca reprezentant al statului, prefectul este legatura intre cetatean si Guvernul Romaniei. Prin prezenta prahovenilor la audiente, cat si prin petitiile pe care acestia le adreseaza Institutiei prefectului, cetatenii se adreseaza, de fapt, institutiilor statului. Prefectul, in acest caz, trebuie sa depuna toate diligentele ca, prin institutiile statului, cetatenii sa gaseasca rezolvare la problemele lor. In concluzie, prefectul este veriga – pe de o parte, intre cetatean si Guvernul Romaniei, iar pe de alta parte – legatura intre cetatean si institutiile autoritatii locale de la nivelul comunitatii.
Nicoleta DUMITRESCU