La serviciu, acasa, in orice institutie florile – fie ele in ghivece sau doar simple buchete – sunt cele care dau viata cladirilor, care le infrumuseteaza interiorul. Insa, atunci cand vine vorba despre intretinerea si plantarea acestora sau chiar denumirea lor, acestea raman un secret uneori, chiar si pentru vanzatori. Si nu de putine ori se intampla ca florile, la scurt timp dupa achizitionare, sa se ofileasca si sa moara. Iar investitiile in flori nu sunt deloc de neglijat mai ales in prezentul tulbure din punct de vedere financiar.
,,Intr-adevar florile cumparate din supermarketuri nu prea rezista. Si asta deoarece cele mai multe sunt aduse din serele din Ungaria, si apoi puse direct la vanzare, nefiind aclimatizate. Aclimatizarea presupune ca rasadurile sa fie obisnuite treptat cu temperatura de afara. Nu trebuie neglijat nici ingrasamantul’’, ne-a explicat Dan Ionita, directorul Administratiei Domeniului Public Ploiesti. ,,Clientii nu prea stiu ce e bine sa faca dupa ce cumpara un ghiveci cu flori, pentru ca nu li se spune. De pilda, florile care se pot planta si in gradina, mai intai trebuie tinute intr-o camera neincalzita sau pe balcon, fara sa fie expuse la soare si progresiv sa le obisnuiasca cu cresterea temperaturii. In ceea ce priveste gardul viu trebuie sa se respecte perioada de plantatie, adica in lunile noiembrie si aprilie, si caracteristicile – umiditate, fara lumina directa, in penumbra’’, ne-a mai precizat interlocutorul nostru.
La randul lor, inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au dispus un control tematic, de abia finalizat, privind modul de comercializare al florilor, plantelor de aparatament si de gradina, ornamentelor florale si a altor materiale destinate intretinerii acestora. In Prahova, au fost verificati 19 operatori, abateri fiind constatate la 11 dintre acestia. Astfel ca inspectorii au dat 7 avertismente si 4 amenzi in valoare totala de peste 30.000 de lei. Cele mai multe probleme au fost legate de deficiente de informare, in ceea ce priveste florile in ghivece.
Printre principalele reguli care trebuie respectate de catre agentul economic care comercializeaza astfel de produse sunt: afisarea denumirii produsului, marcii producatorului, principalelor caracteristici, existenta a unor fotografii martor pentru buchetele realizate la comanda, recomandari de plantare si intretinere, eventuale riscuri previzibile si elemente de informare necesare pentru alte materiale destinate intretinerii florilor si plantelor.
Daca faceti o comanda on‑line trebuie sa stiti ca, pe langa cele mentionate deja, aveti dreptul de a primi prin e-mail fotografia buchetului realizat in baza comenzii inaintea expedierii, aspect de obicei neglijat de catre magazinele de acest tip.
Cu siguranta niciun vanzator nu v-a spus cum trebuie pastrate si ingrijite florile la buchet. De pilda, in cazul trandafirilor – daca s-au ofilit prea repede trebuie cufundati complet intr-un recipient cu apa si lasati o ora sau mai mult pana isi revin. Apoi inainte de a–i repune in vaza trebuie sa le scurtati tija. De asemenea, e important de stiut ca in general floarea cade prematur din cauza unei ,,pungi de aer’’ formate in tija daca taiatul acestora nu s-a facut sub apa. Apa din vaza trebuie schimbata zilnic, iar la florile care infloresc primavara apa trebuie sa fie mai rece, in cazul celorlalte – la temperatura camerei. Pamantul de flori nu se alege la intamplare si se diferentiaza dupa substantele nutritive pe care le contine. Si exemplele pot continua.
Cristina DOBRE
Acasă Administratia locala In unele centre comerciale, florile la ghivece nu sunt aclimatizate si le...