* Prahova s-a mentinut, de asemenea, in grafic

In primele cinci luni ale anului, structurile de combatere a criminalitatii organizate au destructurat 96 de grupari infractionale, confiscand, totodata, droguri in valoare de peste 4.800.000 de euro. Bilantul arata o crestere a activitatii infractionale cu aproximativ 6 % fata de perioada similara a anului trecut. De altfel, dupa cum ne-a confirmat si comandantul BCCO Ploiesti, comisar-sef Constantin Furtuna, “intr-adevar, se cunoaste o recrudescenta a fenomenului. Ce-i drept, deocamdata nu s-a ajuns la un nivel alarmant, chiar daca trendul activitatii cunoaste, din datele noastre, o crestere a infractionalitatii cu aproape acelasi procent de aproximativ sase la suta. Cauzele sunt multiple, iar printre ele nu putem omite, desigur, criza”.
La nivel national au fost destructurate 20 de grupari care actionau pe linia traficului de persoane (doua in Prahova), 27 avand ca „profil” spalarea de bani (doua in Prahova), 18 retele specializate in criminalitatea informatica (doua in Prahova) si 31 de grupari care actionau pe linia distribuirii drogurilor (trei in Prahova).
Activitatea de combatere a criminalitatii organizate a mai insemnat, in perioada ianuarie – mai 2010, intocmirea a peste 1.600 de dosare penale, in care sunt cercetati peste 2.500 de suspecti, pentru savarsirea a peste 3.600 de infractiuni. De asemenea, oamenii legii au confiscat 1.396.000 de euro si 2.227.000 de dolari, fiind instituit sechestru asigurator pe 15.625 de imobile si “indisponibilizate” peste 100 de autoturisme. Au fost, de asemenea, confiscati 821.030.250 de lei in numerar, 67 arme de foc, 964 de cartuse si peste 1.000 de carti de credit.
De asemenea, s-a actionat si se actioneaza inclusiv pe linia combaterii comertului cu plante etnobotanice, fiind ridicate aproape 500 de probe, in vederea expertizarii, de la magazinele de vise identificate ca fiind inca functionale.
 (F.T.)