Situatia financiara a Universitatii de Petrol-Gaze din Ploiesti este una dificila, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului fiind foarte zgarcit, anul acesta, cu fondurile alocate. Abia recent au fost primiti bani pentru reabilitarea unor spatii ale sediului in care functioneaza, iar pentru restul anului 2010 conducerea institutiei nu stie, inca, pe ce fonduri poate conta. In ceea ce-i priveste pe studenti, dupa ce in luna mai si-au platit integral abonamentele pe mijloacele de transport, acum primesc o noua veste neplacuta: taxele de scolarizare se vor mari.

Contractul de finantare cu Ministerul Educatiei – inca nesemnat

Desi am ajuns aproape de jumatatea anului, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului nu a stabilit ce fonduri va acorda UPG in 2010. „Finantarea universitatilor de stat de catre Guvern se face pe baza unui contract institutional care se semneaza, inainte de inceperea anului calendaristic, pentru perioada 1 ianuarie-31 decembrie, intre ministerul de resort si rectorul universitatii. Acesta are in componenta o suma de bani ce acopera – din punctul de vedere al ministerului – cheltuielile de functionare ale universitatii, bursele si cheltuielile de transport. Intre cele doua parti se mai semneaza un contract complementar de finantare in care se specifica banii alocati pentru reparatii, investitii. Desi suntem in luna iunie, contractul institutional pentru 2010 nu a fost semnat, deci nu stim ce fonduri vor fi alocate universitatii anul acesta”, ne-a precizat rectorul UPG, Vlad Ulmanu.
El a adaugat ca oficialii de la minister au comunicat ca ar exista, totusi, la buget, o suma de 16 miliarde de lei vechi destinata institutiei ploiestene, pentru investitii. Din aceste fonduri, institutia a primit, insa, recent, doar 200 de milioane de lei vechi. Acestea vor fi folosite pentru reabilitarea si intretinerea bazei materiale (spatii de invatamant, camine). „Intai se desemneaza, in urma unei licitatii, societatea ce intocmeste caietele de sarcini, apoi se organizeaza licitatia pentru executarea lucrarilor. Suntem deja in intarziere, deoarece aceste etape cosuma timp, iar banii trebuie cheltuiti pana la finalul anului. Am decis demararea intocmirii caietelor de sarcini si speram ca, pana la sfarsitul lunii, sa putem incepe unele lucrari”, ne-a mai precizat Vlad Ulmanu. Criza financiara nu a afectat si bugetul pentru salariile angajatilor, ministerul alocand lunar cate 15 miliarde de lei vechi cu aceasta destinatie. Banii nu ajung pentru acoperirea tuturor remuneratiilor, dar acestea sunt asigurate totusi la timp, universitatea completand cu fonduri din veniturile proprii. Nu la fel s-a intamplat, din pacate, in ultima vreme, cu abonamentele pe mijloacele de transport in comun ale studentilor.
Din cauza dificultatilor financiare, in luna mai, studentii ploiesteni au fost nevoiti sa le plateasca integral, UPG neputand sa mai asigure jumatate din valoarea acestora. Pentru luna iunie, deocamdata, nu se stie daca banii pentru abonamente se vor deconta.
Taxele de scolarizare, mai mari cu 200 de lei

Anul trecut, universitatea a beneficiat de 227 de miliarde de lei vechi de la ministerul de resort. In 2010, in conditiile in care finantarea de la bugetul de stat este mica, iar veniturile din sponsorizari nu sunt semnificative, institutia trebuie sa se bazeze pe veniturile proprii, care se aduna din taxele studentilor, din inchirierea spatiilor si din activitati de cercetare stiintifica. Fondurile s-au diminuat insa, in primul rand din cauza faptului ca finantarea pentru domeniul cercetarii a fost redusa de Guvern cu 80%. In 2010, conducerea UPG a estimat ca va realiza venituri proprii in valoare de 326 de miliarde de lei vechi, dar este greu de spus daca se vor aduna toti banii, sustine rectorul Vlad Ulmanu. „E o ipoteza de lucru, noi ne propunem asta, dar nu stim daca vom avea studenti pe locurile cu taxa, deoarece numarul tinerilor care merg la facultate a scazut, gradul de saracie a crescut si nu stim daca parintii vor mai putea sa ii sustina financiar.” Cu siguranta, in contextul crizei financiare, multe familii vor fi macinate de problema asigurarii sprijinului financiar pentru copiii lor, studenti. Iar de la toamna, eforturile pe care vor fi nevoite sa le faca vor fi mai mari, deoarece taxele de scolarizare se vor mari cu 200 de lei! Pentru anul universitar 2010-2011, UPG a anuntat ca va avea disponibile 912 locuri cu finantare de la buget, la care se adauga 14 locuri rezervate pentru studentii de etnie rroma, 12 locuri pentru tinerii din Republica Moldova, precum si 2090 de locuri cu taxa (invatamant la zi, la distanta si cu frecventa redusa).
Ana-Maria MAXIM