Odata cu intrarea in vigoare a Legii 372/2005, care prevede ca de la 1 ianuarie 2011, la incheierea oricarui contract de vanzare-cumparare sau de inchiriere pentru apartamente sau cladiri este obligatoriu sa se prezinte certificatul privind performanta energetica a cladirii, se contureaza o noua meserie care va avea cautare si anume aceea de auditor energetic.
Potrivit legii, prin certificatul amintit potentialul cumparator sau chirias este informat asupra consumului total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila. Eficienta energetica a apartamentului sau a cladirii va fi incadrata intr-o clasa energetica de la A – ceea ce presupune o eficienta ridicata – si pana la G, care indica pierderi masive de caldura. Certificatul se elibereaza de catre un auditor energetic, in urma unei expertize, si este valabil zece ani de la data emiterii.
Auditorii energetici sunt experti inde-pendenti atestati de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Specializarea este foarte noua in Romania (a aparut de abia in 2003), nefiind trecuta inca in nomenclatorul de meserii. Pentru absolventii de facultati tehnice sau arhitecti, care vor sa profeseze in domeniu, au aparut si cursuri cu acest profil organizate in cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Iar din aprilie, anul acesta, si in Ploiesti s-au facut inscrieri pentru primele cursuri postuniversitare organizate in parteneriat cu Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti. La sfarsitul cursurilor, absolventii vor primi o diploma care le va permite sa-si depuna la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului dosarul in vederea sustinerii examenului de auditor energetic. Durata trainingului este de 80 de ore, dupa care urmeaza intalniri cu indrumatorul si realizarea unui proiect. Cursul costa 3800 de lei, cu TVA, si se poate plati in doua rate.
,,Este prima data cand lansam cursul in oras si deja avem 30 de solicitari. Este multumitor si speram ca in perioada urmatoare numarul acestora sa fie cel putin constant’’, ne-a declarat Ancuta Neder, coordonatoarea cursului.
La randul sau, Elena Caisin, auditor energetic din Ploiesti, ne-a declarat ca pentru actiunea care va demara incepand cu anul viitor numarul auditorilor este foarte mic. ,,Din punct de vedere numeric suntem insuficienti. Exista localitati care nici nu au astfel de specialisti, insa desigur o persoana poate solicita un auditor din zona cea mai apropiata, dar pretul automat va creste pentru ca se include in factura si deplasarea’’, ne-a spus interlocutoarea noastra.
Pana la data de 10 februarie anul curent, pentru judetul Prahova existau doar 16 auditori energetici acreditati de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, cei mai multi fiind din Ploiesti.
Cristina Dobre