Mai multi proprietari de apartamente din orasul Urlati au inceput reabilitarea termica a locuintelor pe cont propriu. Decizia luata de catre acestia vine pe fondul lipsei de bani a celorlalti locatari, care nu si-au dat acordul pentru inceperea lucrarilor de reabilitare a intregului bloc, desi puteau sa beneficieze de programul national de reabilitare termica. Potrivit acestuia, asociatiile de proprietari, care doresc sa-si imbunatateasca performanta energetica a blocurilor, pot depune o solicitare in acest sens la primaria locala si astfel sa beneficieze de un ajutor financiar, mai exact 80% din suma necesara fiind platita de la bugetul de stat si cel local, iar restul de 20% de catre asociatie.
,,Nu am primit solicitari de la oameni privind intentia de a-si reabilita termic blocurile. Pe ici, pe colo, ei au inceput sa-si faca singuri lucrarile, considerand probabil ca este mai ieftin asa. Oricum, cele mai multe dintre asociatii au optat pentru montarea geamurilor termopan de mai mult timp, si, de asemenea, si-au izolat si terasele. Le-au mai ramas de izolat doar peretii exteriori’’, ne-a declarat primarul orasului Marian Machitescu.
La randul sau, Cornel Rotaru, proprietar al unui apartament din Blocul nr. 3, de pe strada 1 Mai, ne-a explicat: ,, Am inceput lucrarile de izolare pentru ca era frig. Eu locuiesc la etajul unu. Era bine sa se implice si Primaria, pentru ca asa am fi dat mai putini bani – doar 20% – care se imparteau la intreaga asociatie. Dar daca nu a existat implicare la nivelul blocului…’’.
Chiar si asa, costurile nu au fost prea exagerate – undeva la 100 de milioane de lei vechi – dupa cum ne-a marturisit interlocutorul nostru.
In cazul apartamentelor reabilitate termic individual ar putea fi, insa, o problema obtinerea certificatului energetic, pentru proprietarii care doresc sa le vanda sau sa le inchirieze incepand cu 2011.
,,Cand proprietarii isi realizeaza singuri reabilitarea termica a apartamentelor pot solicita eliberarea unui certificat energetic, insa, de obicei, nu au certificate de garantie pentru respectivele lucrari. Cele mai multe persoane care isi fac lucrarile pe cont propriu nu apeleaza la firme specializate care dau si garantie pentru ca ar insemna un cost mai ridicat’’, ne-a declarat Elena Caisin, auditor energetic, din Ploiesti.
,,In garantie se specifica diverse date tehnice privind tipul de material folosit, grosimea acestuia etc. Daca proprietarii nu ne prezinta certificatul de garantie, le cerem o declaratie pe proprie raspundere. Insa, prin sondaj se pot face verificari – care presupun gaurirea peretelui – prin care se poate stabili daca declaratiile sunt reale sau nu. De aceea, pentru a nu exista suspiciuni, e mai bine sa se apeleze la firme autorizate’’, ne-a mai precizat auditorul energetic mentionat.
Conform legii, certificatul energetic stabileste in ce clasa energetica se situeaza locuinta si este valabil zece ani de la data emiterii.
Cristina DOBRE