Angajatii Ministerului Mun-cii, Familiei si Protectiei Sociale si cei ai institutiilor subordonate din teritoriu au obligatia sa verifice, pana la sfarsitul acestui an, sistemul de acordare a tuturor pensiilor de invaliditate.
In evidentele Casei de Pensii Prahova erau inregistrati, la sfarsitul anului trecut, peste 30.500 de pensio-nari pe caz de boala, mai mult de jumatate dintre acestia – peste 17.000 – fiind incadrati in gradul doi de invaliditate (ceea ce presupune pierderea totala a capacitatii de munca). Nivelul pensiilor de invaliditate aflate in plata in judetul Prahova este, raportat la numarul total de pensionari - aproximativ 250.000 de persoane – destul de redus comparativ cu cel inregistrat in alte judete, cum ar fi, potrivit statisticilor oficiale, in jude-tul Bihor, unde numarul pensionarilor pe caz de boala depaseste 52.000 de persoane.
Pe de alta parte, Prahova ocupa, dupa municipiul Bucuresti, locul doi in tara la numarul total de persoane incadrate intr-un grad de handicap, potrivit statisticilor la nivel national publicate pe site-ul oficial al Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap. Daca, in Capitala, numarul acestora este de 56.650, in judetul Prahova, cifra se ridica la aproape 32.000 de persoane, reprezentand 4,69% din totalul inregistrat la nivelul intregii tari.
V.S.