60 de ani – IPIP si 20 de ani- Petroconsult
In ziua de 14 mai a.c.,la Ploiesti- orasul „gazarilor”- va avea loc un jubileu inedit, prilejuit de implinirea a 60 de ani de existenta a Institutului de Proiectari si Instalatii Petroliere (IPIP) SA si a 20 de ani de la infiintarea Petroconsult SRL . Evenimentul marcheaza, cu precadere, atat longevitatea celor doua companii, cat si contributiile lor aduse, de-a lungul timpului, industriei de petrol si gaze din Romania si mediului de afaceri prahovean.
Cele doua firme vor organiza, impreuna, o serie de manifestari, care sa reliefeze activitatea lor profesionala de succes si sa omagieze, totodata, personalitatile care au contribuit la prestigiul acestora, in primul rand a celui care a fost dr.ing.Carol Nicolae Debie, director-fondator al Institutului Petrochim, actualul IPIP.
In prezenta domnilor ing. Mircea Laba- director general al Petroconsult SA si presedinte al CA IPIP si a ing.Florin Ene- director general al IPIP, in fata sediului comun al celor doua companii, se va dezveli un bust al marelui disparut, ca semn al respectului cuvenit pentru intreaga activitate si a contributiei remarcabile pe care dr.ing.Carol Nicolae Debie le-a adus vietii stiintifice si culturale romanesti. In continuare, se va desfasura simpozionul intitulat “Repere de activitate si perspective de dezvoltare”, prilej de a se trece in revista cele mai importante momente din istoria si evolutia companiilor, proiectele de anvergura, desfasurate evidentiind, totodata, si oportunitatile viitoare de dezvoltare.
La acest important eveniment vor fi invitati, ambasadori ai numeroase tari cu care cele doua companii deruleaza sau au derulat proiecte, conducatori ai unor firme de profil si colaboratori din tara si strainatate, fosti si actuali angajati.
Dr.ing.Carol Nicolae Debie a fost unul dintre cei mai mari cercetatori romani din industria petrolului si a gazelor, lucrarile sale bucurandu-se de interesul specialistilor si al cadrelor academice din tara si strainatate: SUA, Germania, Rusia, Bulgaria, Marea Britanie,Cehoslovacia,Suedia s.a.
Acesta a avut si o intensa activitate publicistica. In colaborare cu regretatul prof. Nicolae Simache, a elaborat valorosul studiu “Ploiestii in timpul razboiului Crimeii”, dar dovada calitatilor sale de istoric avea sa fie probata in multe alte lucrari.Pasiunea sa pentru traditiile populare specifice mahalalelor si implicarea personala in viata muzicala a Ploiestilor, asociata cu convingerea ca toate acestea se preteaza unei abordari literare, l-au determinat sa scrie cartea “O cronica ploiesteana”, in care a folosit stilul vechilor cronicari.
Interesant de remarcat este faptul ca trecea cu usurinta de la exactitatea formulelor matematice si a celor chimice la matematica artei, a creatiilor muzicale. A studiat, de copil muzica instrumentala cu renumitul sef de orchestra Johann Schuller, la Mehedinti, apoi a venit la Ploiesti, ca dirijor al Orchestrei Liceului “Petru si Pavel”,dirijor si maestru de concert in Orchestra Asociatiei Muzicale Ploiesti si director- dirijor al Filarmonicii din Ploiesti. Dupa o viata exemplara, traita cu intensitate maxima, in slujba semenilor si a societatii, s-a stins din viata la 9 februarie 1992.
Ioan POPESCU