Presedintele Romaniei Traian Basescu a declarat, ieri, dupa intalnirea pe care a avut-o cu sindicalistii, ca programul care a fost negociat cu FMI este un program al Guvernului Romaniei. Seful statului a precizat ca daca populatia va fi nemultumita, daca programul va fi un esec, nu Fondul Monetar International va fi de vina, ci institutiile statului, de la presedinte pana la cea mai mica institutie, dar in principal Guvernul Romaniei.

Traian Basescu sustine ca, daca nu s-ar fi decis acum reducerea pensiilor si a salariilor, la inceputul anului viitor ar fi fost nevoie de contractarea unui nou imprumut, mult mai mare. Acest lucru, sustine presedintele, ar avea drept consecinta amanetarea viitorului tarii, “a milioane de romani”.
In cadrul discursului sau, seful statului a facut trimiteri si la situatia cu care se confrunta in prezent Grecia. Presedintele a propus societatii romanesti ca, impreuna, sa previna “grecizarea” tarii.
“Ceea ce eu propun societatii romanesti este ca, impreuna, sa prevenim «grecizarea tarii». Daca noi mai angajam un credit, probabil nu de 20, ci de 30 de miliarde de euro, vom ajunge ca in situatia din Grecia. Cred ca este ultimul moment in care, impreuna, putem sa evitam agravarea situatiei financiare a tarii si impreuna putem gasi solutii ca anul 2011 sa fie un an in care institutiile statului sa functioneze altfel, sa functioneze mai ieftin, mai eficient si dedicat interesului public”, a spus Traian Basescu.
Presedintele Basescu a facut aceste declaratii dupa o intalnire pe care a avut-o cu liderii a cinci mari confederatii sindicale – Cartel Alfa, CNSLR Fratia, CSDR, Blocul National Sindical si Meridian.
Dupa trei ore de negocieri, sindicalistii au anuntat, ieri, ca vor decide maine calendarul protestelor, in urma unei noi intalniri cu reprezentantii partidelor politice si ai patronatelor. Intalnirea va avea loc la Palatul Parlamentului.
Unii lideri sindicali spun ca masurile de reducere a cheltuielilor bugetare se aplica pana la 31 decembrie, altii se tem insa ca anul viitor sa nu aiba loc alte reduceri salariale.