Conjunctivita este inflamatia membranei transparente (conjunctiva) care captuseste pleoapele si acopera ochiul pana la marginea corneei. Toate formele de conjunctivita au semne si simptome comune. Albul ochiului devine roz sau rosu si apare o senzatie de nisip in ochi la clipire. Ochiul produce o secretie galbuie care formeaza cruste in timpul noptii. Aceste cruste lipicioase pot suda pleoapele astfel incat sa fie necesara fortarea deschiderii lor dimineata sau inmuierea crustei.
Semnele si simptomele conjunctivitei sunt: un ochi rosu, senzatie de nisip in ochi, mancarimi la un ochi, secretii la un ochi, care formeaza cruste noaptea, vedere tulbure si sensibilitate la lumina. De obicei, conjunctivita virala produce o secretie apoasa, spre deosebire de cea bacteriana, care produce o secretie vascoasa. Conjunctivita alergica produce, de obicei, o senzatie intensa de mancarime, lacrimat si inflamare a conjunctivei precum si unele secretii lichide din nas.
Tratament. Puteti reduce disconfortul creat de conjunctivita prin aplicarea de comprese calde peste ochiul sau ochii afectati. Inmuiati o carpa curata, fara scame, in apa calda, stoarceti-o de apa si aplicati-o pe ochi. Puteti sterge secretiile cu un tifon sau cu o vata, de unica folosinta, umezite. Medicul va poate prescrie picaturi pentru ochi cu antibiotice daca infectia este bacteriana. Conjunctivita virala se vindeca de la sine.
Conjunctivita alergica este frecvent tratata eficient cu comprese reci. Poate fi ameliorata si de picaturi pentru ochi care contin si antihistaminice si un agent care contracta vasele de sange.
Prevenire. Deoarece conjunctivitele virale si bacteriene se transmit rapid si cu usurinta, o buna igiena este modul cel mai bun pentru prevenirea raspandirii conjunctivitei. Daca cineva din familia dumneavoastra a contractat-o: nu puneti mainile la ochi; spalati-va frecvent pe maini; schimbati zilnic prosopul si buretele de baie; schimbati fata de perna in fiecare seara. Spalati cearceafurile si fetele de perna in apa fierbinte; renuntati la cosmeticele pentru ochi, in special la rimei; nu folositi cosmeticele pentru ochi ale altora; nu folositi in comun cu altii prosoapele, buretii de baie, fetele de perna, batistele, ochelarii sau alte ustensile; aruncati imediat batistele folosite.
Conjunctivita alergica este manifestarea reactiei alergice la nivelul mucoasei oculare, inflamatia de natura alergica a conjunctivei. Conjunctivita alergica nu se transmite, nu este o afectiune oftalmologica contagioasa, iar acuitatea vizuala ramane neschimbata.