Dupa cum o arata si numele, Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) a fost infiintat in scopul alocarii de fonduri europene nerambursabile pentru investitii private sau publice menite sa asigure dezvoltarea si modernizarea satelor romanesti. In total, aceste fonduri – alocate de Uniunea Europeana sau provenind de la bugetul national – se ridica la peste 10 miliarde de euro, derulate in perioada 2007 – 2013.
Un capitol important al programului mentionat este dedicat, in limbajul specialistilor, Masurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, masura care s-a bucurat de un deosebit interes din partea fermierilor, inca de la lansarea acesteia, la finele anului 2008. Astfel, pana in momentul de fata, la centrele teritoriale ale Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit au fost depuse 3.363 de cereri de finantare a unor investitii derulate in spatiul rural, dintre care au fost deja contractate 507 proiecte, in valoare totala de peste 10 milioane de euro. Din judetul Prahova au fost depuse 47 de proiecte si, fapt absolut imbucurator, toate au fost acceptate la finantare, primind intre 18.000 si 25.000 de euro fiecare, dupa cum ne-a confirmat Mita Enache, din cadrul Camerei Agricole Prahova, ai carei specialisti s-au ocupat de redactarea planului de afaceri si de acordarea consultantei necesare. Mai mult, beneficiarii acestor proiecte au si incasat prima transa a sprijinului financiar, insemnand 60 la suta din suma totala, diferenta de bani urmand s-o incaseze dupa trecerea a 30 de luni, si numai daca, in prealabil, au fost indeplinite integral conditiile impuse in contractul de finantare.
In cadrul Masurii 112 sunt considerati beneficiari eligibili titularii de proiecte in varsta de pana la 40 de ani (neimpliniti la data depunerii cererii de finantare), persoane fizice sau juridice care se ocupa, in principal, cu agricultura. De asemenea, fermierii trebuie sa aiba bacalaureatul, dar sunt acceptati si absolventii de scoala profesionala cu profil agricol.
D. CONSTANTIN