Un judet bogat – asa cum este considerat judetul Prahova – nu ar trebui, in principiu, sa aiba probleme cu colectarea sumelor la bugetele de stat – cum este si cazul Fondului National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate (FNUASS). Buget national de la care sunt asteptate, anual, fondurile necesare, pentru desfasurarea activitatii furnizorilor de servicii medicale – spitale, medici de familie si farmacii – cat si pentru functionarea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate.

Suma totala colectata, in anul 2009, pentru FNUASS, a fost mult mai redusa, comparativ cu sumele cheltuite pentru achitarea serviciilor medicale de catre CAS Prahova. Prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) s-au strans, anul trecut, in contul fondului amintit, peste 322 de milioane de lei, suma provenind din contributiile persoanelor fizice angajate si persoanelor juridice cu calitate de angajator la bugetul specific. La aceasta suma s-au mai adaugat, pana la 336,9 milioane de lei, fondurile incasate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Prahova, drept contributii ale persoanelor fizice care desfasoara activitati independente si ale liber profesionistilor.
Numai ca necesarul sumelor destinate achitarii serviciilor medicale estimate pentru anul 2009 a fost mult mai mare, comparativ cu incasarile: 543,2 milioane de lei, rezultate din datele transmise de catre furnizorii de servicii medicale Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. La bugetul CAS Prahova s-au intors, ca urmare, de la centru – in principal de la FNUASS – circa 450 de milioane de lei, proveniti din credite bugetare, la care s-au adaugat, spre sfarsit de an, credite de angajament, in valoare de circa 102 milioane de lei.
De unde a aparut, insa, aceasta diferenta intre ceea ce a dat Prahova si ceea ce a primit? Raspunsul poate fi gasit in listele restantierilor din judet la plata contributiilor la bugetul asigurarilor de sanatate si in incapacitatea de a se recupera sumele datorate atat de la agentii economici – executarea silita intrand in sarcina ANAF, cat si a celor datorate de catre persoanele care desfasoara activitati independente si liber profesionistii, recuperarea restantelor cazand in sarcina CAS. Daca ANAF avea de recuperat zeci de milioane de lei de la datornicii mari sau mici contribuabili, la sfarsitul anului trecut, la CAS Prahova suma restantelor datorate de catre persoanele fizice la plata contributiei de sanatate – aflate in executare silita – era de circa 5,3 milioane de lei.
Noul presedinte-director general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, dr. Roxana Craciun, este de parere ca declinul economic si-a pus amprenta si asupra colectarii contributiilor de la marii contribuabili ai judetului Prahova la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. „Colectarea contributiilor de sanatate din partea marilor contribuabili se realizeaza direct la centru, iar aici se incadreaza tot mai multe firme. Unele dintre acestea au acumulat, in timp, datorii tot mai mari la bugetul FNUASS. ANAF trebuie sa recupereze restantele la plata acestor contributii”, a precizat presedintele CAS Prahova. Daca, in urma cu cativa ani, Prahova era unul dintre judetele considerate mari contribuabili la bugetul asigurarilor de sanatate, dar primea fonduri reduse comparativ cu gradul de colectare, acum, acest raport s-a inversat.
Este, asadar, responsabilitatea institutiilor statului, dar si a celor locale, de a se implica in colectarea banilor, astfel incat cei peste 800.000 de prahoveni sa poata beneficia de ingrijiri medicale in spital, de serviciile medicilor de familie si de cele ale farmaciilor. Daca sumele restante ar fi recuperate, situatia din sistemul sanitar prahovean ar fi, indiscutabil, mai buna.
Violeta STOICA