Unul dintre cele mai mari proiecte integrate la nivelul judetului Prahova – care a fost deja avizat de unitatea de management din Romania, precum si de catre reprezentantii Comisiei Europene – mai are de parcurs cativa pasi mici pana la retransmiterea documentatiei finale catre institutiile europene. Alaturi de Planul Integrat de Dezvoltare al Polului de Crestere Ploiesti – Prahova, cu ultimele modificari, trebuie transmise la Bruxelles si hotararile legislativelor locale de aprobare a acestei ultime variante a planului integrat, precum si angajamentul ferm de implementare a proiectelor incluse in acesta.
Finantarea tuturor proiectelor de dezvoltare propuse de catre localitatile membre ale Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) „Polul de Crestere Ploiesti – Prahova”, in valoare de 97 de milioane de euro, va proveni din mai multe surse – prin programele operationale regionale, cele sectoriale, precum si din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala si surse bancare (de la Banca Europeana de Investitii).
Consiliul Judetean Prahova este prima dintre unitatile administrativ – teritoriale – membre ale ADI – care a aprobat (cu o singura abtinere) Planul Integrat de Crestere. Urmeaza ca si Consiliul Local Ploiesti si consiliile locale ale celor 3 orase si 10 comune componente ale Polului de Crestere sa aprobe documentatia, pentru ca, pana la sfarsitul acestei luni, dosarele voluminoase ale unuia dintre cele mai importante planuri de dezvoltare locala sa ajunga la Bruxelles.
Potrivit coordonatorului „Polului de Crestere Ploiesti – Prahova”, Cozia Georgescu, planul are trei obiective strategice si zece obiective sectoriale, prin care se urmareste reabilitarea infrastructurii urbane si imbunatatirea serviciilor urbane – inclusiv a celor sociale si dezvoltarea structurilor locale de sprijinire a dezvoltarii afacerilor.
Trebuie mentionat ca planul aprobat ieri de Consiliul Judetean Prahova reprezinta propunerile de proiecte prioritare, urmand ca proiectele individuale sa fie depuse separat, de catre autoritatile locale care fac parte din Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Polul de Crestere. Fondurile pot fi accesate pana in anul 2015, potrivit coordonatorului de Pol, iar depunerea proiectelor pentru finantare este continua.
V. STOICA