Dosarul Mutu, judecat pe 19 aprilie
Tribunalul National Antidoping va judeca la 19 aprilie dosarul in care atacantul echipei AC Fiorentina, Adrian Mutu, este acuzat de dopaj cu sibutramina, informeaza site-ul oficial al Comitetului Olimpic National Italian (CONI). “Tribunalul National Antidoping a comunicat ca presedintele Francesco Plotino a fixat audierea in cazul Adrian Mutu pentru data de 19 aprilie 2010, la ora 10.30 (n.r. – ora 11.30 in Romania). Sedinta se va tine la Palatul Bonifati (n.r – la Stadionul Olimpic din Roma), sala Champions”, se arata in comunicatul CONI. Procuratura antidoping a Comitetului Olimpic Italian (CONI) a dispus, pe 31 martie a.c., trimiterea cazului jucatorului echipei Fiorentina, Adrian Mutu, depistat pozitiv cu sibutramina, in fata Tribunalul National Antidoping, cu propunere de suspendare pe o perioada de un an. Procurorul antidoping din cadrul CONI, Ettore Torri, a considerat ca Mutu se afla la prima abatere si a cerut suspendarea jucatorului pentru o perioada de un an. Articolului 10.4 din codul WADA, prevede circumstante atenuante si posibilitatea reducerii suspendarii dictate in cazul unui sportiv depistat pozitiv, daca acesta poate dovedi cum a intrat produsul respectiv in organismul sau si ca prin consumarea acelei substante nu s-a intentionat cresterea performantelor sportive. Adrian Mutu ar fi riscat o suspendare de pana la patru ani, daca se considera ca este recidivist. Al doilea scandal de dopaj in care este implicat Adrian Mutu a izbucnit la 28 ianuarie a.c., cand Comitetul Olimpic Italian (CONI) a anuntat ca atacantul Fiorentinei a fost depistat pozitiv cu sibutramina in urma unui test antidoping efectuat la 10 ianuarie 2010, dupa meciul cu Bari, din campionatul Italiei. La numai 24 de ore, CONI a informat ca este pozitiv si rezultatul testului efectuat de Mutu dupa meciul Lazio – Fiorentina, din Cupa Italiei, care a avut loc in 20 ianuarie. Mutu a fost suspendat provizoriu de catre CONI, incepand cu 28 ianuarie, iar atacantul roman a renuntat sa ceara analiza probelor B. Mama lui Mutu a sustinut ca jucatorul a luat un medicament pentru slabit, pe care ea il uitase cand l-a vizitat in Italia, iar pe prospectul acestuia nu scria ca ar fi continut sibutramina. Jucatorul a fost audiat la 3 martie, iar presa italiana a precizat ca verdictul in cazul sau va fi dat la finalul lunii aprilie. Mutu a fost pentru prima oara in cariera depistat pozitiv la finalul anului 2004, pe vremea cand evolua la clubul Chelsea Londra. Chelsea l-a achizitionat, in vara anului 2003, pe Mutu de la AC Parma, contra sumei de 15,8 milioane de lire sterline si a renuntat la serviciile acestuia in octombrie 2004, dupa ce jucatorul a fost depistat pozitiv cu cocaina la un control antidoping solicitat de club.
Boloni, achitat de catre Comisia de Control a Uniunii Belgiene
Antrenorul Ladislau Boloni a fost absolvit de orice vina de catre Comisia de Control a Uniunii Belgiene de Fotbal (URBSFA), dupa ce in noiembrie 2009, pe cand antrena pe Standard Liege, a incalcat procedura antidoping, impiedicand un oficial al comisiei sa ia probe unor jucatori.
Daca era gasit vinovat, Boloni risca o pedeapsa cu inchisoarea intre sase luni si cinci ani. “Comisia de Control a Uniunii Belgiene de Fotbal l-a achitat miercuri seara pe Ladislau Boloni, fostul antrenor al echipei Standard”, informeaza publicatia Derniere Heure.
In 21 noiembrie 2009, Boloni l-a impiedicat pe comisarul antidoping Geert Bocque sa-i testeze pe cativa dintre jucatorii lui Standard, dupa meciul echipei sale cu La Gantoise, antrenorul roman dandu-l afara din vestiar pe reprezentatul comisiei.
In cele din urma, controlul a fost efectuat, dar Comunitatea flamanda a hotarat sa reclame gestul lui Boloni.
Ladislau Boloni nu mai este antrenorul formatiei Standard Liege, tehnicianul roman demisionand in 10 februarie 2010, dupa o serie de rezultate slabe ale echipei.
Cluburile din Liga I se pregatesc, deja, pentru sezonul viitor
Toate cluburile din Liga I au depus documentatia necesara in vederea obtinerii licentei pentru sezonul 2010-2011, respectand termenul limita de 31 martie, a declarat Viorel Duru, directorul Departamentul Licentiere din cadrul Federatiei Romane de Fotbal.
„Toate cluburile au solicitat licenta si au depus documentatia necesara. Din punctul de vedere al depunerii documentatiei, toate au respectat termenul de 31 martie. Acum vor fi evaluate de catre experti pe fiecare criteriu in luna aprilie, iar in luna mai se va intra cu fiecare dosar in comisiile jurisdictionale, de prima instanta si apoi de apel, daca e cazul. De pe 3 mai pana pe 15 mai, prima instanta se va pronunta in cazul cluburilor din Liga I, si pana pe 25 mai, in cazul cluburilor din Liga a II-a. Criteriile sunt aceleasi ca si pana acum”, a declarat Duru.