“Degeaba schimbam soferul, cand masina este defecta”
Federatia „Solidaritatea Sanitara” a trimis o scrisoare deschisa guvernantilor, prin care le solicita introducerea responsabilitatii (civile si penale) celor care elaboreaza sau aproba un buget insuficient asigurarii nevoilor de sanatate ale populatiei. „La noi a se vorbi de raspunderea celor care depasesc bugetul aprobat a devenit o obisnuinta, si astfel constatam ca s-a impus pozitia economistilor. Consideram necesara extinderea raspunderii si asupra celor care nu aproba bugetele necesare salvarii vietii si sanatatii cetatenilor acestei tari. Dorim, de asemenea, sa-i vedem inculpati pe cei care au deturnat fondurile din bugetul asigurarilor sociale de sana-tate, bani pe care cetateanul i-a platit pentru sanatatea sa si a altora, catre alte zone de interes public dar si, mai grav, privat”, se arata in document. Totodata, sindicalistii atrag atentia ca o reforma autentica nu consta in schimbarea directorilor de spital, ci trebuie sa identifice si sa rezolve problemele reale ale sistemului. „Degeaba schimbam soferul, cand masina este defecta. Nu spunem ca nu a existat si nu exista management deficient. Insa principala sursa a acestor deficiente manageriale o constituie politizarea sistemului sanitar, concretizata in special in numirea conducerilor unitatilor pe criterii politice. Si cum intelegeti sa rezolvati aceasta problema? Inlocuind directorii PSD cu directorii Aliantei?”, se spune in scrisoare. „Modelul de reforma pe care il promovati consta in incercarea de a inghesui cumva nevoile de sanatate ale populatei in putinii bani pe care ii alocati, prin diminuarea sumelor cheltuite cu fiecare pacient, prin alegerea celor care pot beneficia de anumite medicamente mai scumpe sau prin crearea unor cozi (dupa modelul farmaciilor) la portile spitalelor. Stim ca sanatatea dvs. o ingrijiti la Viena, dar ajutati-ne sa ne putem trata pacientii in tara!”, se precizeaza in document.

Senatorii n-au acceptat “marea pacaleala” a PSD
Motiunea simpla „Reforma sanitara – marea pacaleala”, depusa de PSD, a fost respinsa aseara de Senat. Documentul a fost depus saptamana trecuta, fiind semnat de 54 de parlamentari. 57 de senatori au votat „pentru”, 57 „impotriva” si unul s-a abtinut.
Senatorii PSD au cerut demisia ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, considerand ca acesta este responsabil de ceea ce ei numesc dezastrul in care se afla sistemul sanitar.
Ministrul Nicolaescu precizase ca nu se teme de motiunea PSD – partid pe care il acuza de intarzierea reformelor in sanatate.
Motiunea a fost respinsa deoarece avea nevoie, conform legii, de 60 de voturi pentru a trece.