* Sute de maghiari au scandat: „Tinutul Secuiesc nu-i Romania”
* Un ministru al Guvernului Boc – printre marsaluitori

Peste 400 de membri din noua organizatii ale tinerilor maghiari au pornit ieri intr-un mars pe strazile municipiului Cluj-Napoca, pentru a marca ziua de 15 martie 1848, cand a inceput Revolutia Ungara. De asemenea, in cursul zilei de ieri, pe cladirea Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc a fost inaltat steagul secuiesc pentru a flutura, de acum incolo, alaturi de drapelul Romaniei.

Tinerii maghiari au purtat steaguri ale Ungariei si ale asa-numitului Tinut Secuiesc, precum si pancarte pe care scria in limba maghiara „Tinutul Secuiesc nu-i Romania”.
Printre participantii la mars s-a aflat si ministrul Sanatatii, Cseke Attila, si consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Szilagyi Matyas.
Dupa mars a fost programata o slujba religioasa la Biserica „Sfantul Mihail” si depuneri de coroane, iar in Piata Libertatii erau asteptati, potrivit organizatorilor, circa 4.000 de manifestanti.
Toate acestea in timp ce presedintele Traian Basescu a transmis un mesaj cu ocazia Zilei nationale a maghiarilor de pretutindeni in care se preciza: “Trebuie sa fiti mandri si de calitatea dumneavoastra de cetateni romani. Romania este patria comuna a tuturor cetatenilor ei, indiferent de originile acestora”.
Arhiepiscopul Covasnei si Harghitei, IPS Ioan Selejan, a solicitat, ieri, prezenta ministrului de Interne Vasile Blaga in zona, in conditiile in care nu maghiarii, ci romanii sunt minoritari in aceasta regiune si au nevoie “de cea mai importanta si semnificativa protectie din partea statului roman’’.