Chiar daca solistul Tudor Chirila nu mai are dreptul sa cante melodiile pe care le interpreta pe vremea cand era la “Vama Veche”, decat cu acordul fostilor colegi – pentru ca trupa s-a destramat – de vreo doua zile imi vine in gand refrenul: “Ne vedem joi, ne vedem joi…”.
De ce ? Pentru ca parlamentarii s-au gandit ca nu mai este cazul ca romanii sa mai fie chemati la urne duminica, ci intr-o zi lucratoare. Este vorba despre alegerile locale, parlamentare si prezidentiale. Ideea le-a venit deputatilor de la PD-L si PNL, propunerile acestora urmand sa fie supuse dezbaterilor.
Cum, insa, PD-L este la putere, iar PNL – in opozitie, evident ca fiecare grupare de parlamentari a venit cu propria idee. Primii au optat pentru ziua de marti, iar ceilalti – pentru ziua de vineri. Care a fost ratiunea pentru care alesii neamului au venit cu astfel de propuneri, inca nu se stie. Oricum, nici unii, nici ceilalti, nu s-au gandit la faptul ca marti este considerata si o zi cu ghinion – gratie celebrelor trei ceasuri rele, cat despre ziua de vineri, orice persoana mai cu frica de Dumnezeu stie ca este zi de post.
Numai ca, pentru a se impaca si capra si varza, intr-un final se pare ca va fi supusa discutiei varianta ca, la vot, in loc de duminica, sa fie aleasa ziua de joi. Pentru ca, s-au gandit deputatii, vinerea, romanii se gandesc deja la weekend, iar unele reglementari prevad ca, de pilda, pentru Parlamentul European, alegerile se pot desfasura numai in zilele de joi, vineri, sambata si duminica.
Dar, daca, pana la urma, romanii vor fi chemati la vot joia, se pare ca aceasta zi – considerata a fi una lucratoare – va fi transformata intr-o zi libera. Pentru ca, dupa cum se gandesc, deja, deputatii, persoanele care vor merge la urne ar urma sa fie scutite de la serviciu, pe baza unei dovezi ca si-au exercitat dreptul de vot.
Carevasazica, aici vor sa lucreze alesii neamului. La identificarea unei metode de a-i determina pe romani ca, in ziua de alegeri – fie de primari, parlamentari sau presedinte de tara – sa nu mai stea in casa, ci sa se duca la urne. Iar aceia care se vor duce la vot, vor primi drept premiu, in baza dovezii ca au pus stampila pe buletinul de vot – o zi libera.
In ce masura va aprecia electoratul aceasta propunere, se va vedea. Asa cum se va vedea si daca, parlamentarii vor considera ca joia va fi cea mai buna zi a saptamanii pentru vot.
Cert este ca, cu exceptia ultimelor alegeri – cele prezidentiale – romanii nu prea s-au inghesuit la urne. Lehamitea de promisiunile neonorate si trambitate in campaniile electorale fiind unul dintre motivele pentru care au lipsit de la vot.
Mai mult decat atat, ziua libera de la serviciu, data drept recompensa pentru exercitarea dreptului de vot, pentru multi dintre romani, nu mai inseamna nimic. Si asta deoarece, prin disponibilizarile facute, deja, sunt destui aceia care stiu ce inseamna sa stai zilnic acasa, pentru ca nu mai au serviciu. Asta in ciuda asigurarilor date de catre Ministrul Muncii ca Romania nu va atinge, in acest an, cifra de un milion de someri asa cum se preconizase imediat dupa Revelion.
Prin urmare, e de urmarit daca la alegerile locale din 2012 ne vom vedea joi, la vot.

Nicoleta DUMITRESCU