Extraveral gratuit pentru emo¡iile romanilor

Despre disponibilizarile din Romania si rata somajului si-au dat cu presupusul care mai de care. Fie experti in explorarea sistemului financiar si economic, fie ministri. Fiecare mai avizat in prognoze decat “ceilalti” – care chipurile trancaneau pe la diverse emisiuni televizate fara sa aiba si pe ce sa se bazeze – rezultatul nefiind altul decat o totala bulversare a emotiilor romanilor.
Fiindca, oare, ce poate sa simta o persoana pe al carei preaviz abia s-a uscat cerneala, atunci cand aude tot felul de scenarii, care mai de care mai catastrofale privind siguranta locurilor de munca ? Evident, tot un foc la inima, rugandu-se sa-l tina Dumnezeu sanatos, fiindca mai are mult de tras!
Daca ar fi, insa, atat de grijulii cu soarta romanilor, cum sustin unii dintre cei care iau decizii prin tarisoara asta, atunci, ar trebui sa se propuna ca si extraveralul sa fie inclus pe lista medicamentelor care pot fi eliberate gratuit, pentru ca, in aceasta perioada, mare nevoie e de el pentru emotiile romanilor!
Si daca tot scriu despre declaratiile unora sau ale altora, ieri mi-a atras atentia comentariul economistului sef de la BNR, in care se cautau raspunsuri pentru faptul ca somajul este atat de putin acceptat in Romania, iar pensiile – atat de discutate. Ei bine, intr-un final, avea si o concluzie. Si anume, aceea ca ar fi un mit ca avem o forta de munca supercalificata, iar saracia nu poate fi rezolvata fara o imbunatatire a sistemului educational. Perfect de acord! Numai ca, de ce s-a ajuns la asa ceva ? Iar intrebarea face referire la necesitatea imbunatatirii sistemului educational. Nu toti cei care s-au tot invartit pe la conducerile Ministerului Educatiei sunt direct raspunzatori de ceea ce se intampla, astazi, in scolile din Romania?
Deunazi, o profesoara de limba si literatura romana, care tocmai se intorsese din sala unde elevii de clasa a XII-a avusesera examenul de Bacalaureat, mi-a povestit, extrem de afectata, ca elevii nu auzisera nici de Andrei Plesu si nici de Mircea Dinescu – scriitori inca in viata. Mai mult decat atat, exprimarea unora dintre viitorii absolventi era extrem de greoaie, simtindu-se, cu usurinta, lipsa lecturii.
Prin urmare, cine este de vina ca, in ziua de astazi, cititul nu mai constituie o pasiune, iar copiii se confrunta, la tot pasul, cu blocaje in comunicare? Poate chiar sistemul de educatie insusi! Pentru ca, nu mai este un secret nici pentru copii, si nici pentru parintii acestora, ca educatia a fost, si se pare ca inca a mai ramas, cobaiul tuturor asa-ziselor reforme.
S-a imbunatatit, oare, sistemul de invatamant, daca regulile sunt schimbate din mers, de la an la an ? Mai mult decat atat. La ce bun bucuria reusitei la Bacalaureat, dar si a absolvirii unei universitati, daca aceia care ies de pe bancile scolii nu fac altceva decat sa ingroase randurile somerilor? !
Si, atunci, nu ar fi corect, ca o masura de compensare a emotiilor prin care trec romanii, extraveralul sa fie distribuit gratuit?
Nicoleta DUMITRESCU