Patronii magazinelor alimentare par sa fi gasit o modalitate pentru a scapa de faliment care, in plus, este si pe placul clientilor: vand pe datorie. Ploiestenii care abia fac fata cheltuielilor apeleaza, din ce in ce mai des, la cumparaturile cu plata la salariu, la pensie sau cand o veni ajutorul de somaj. Oamenii merg la magazinele de cartier, cumpara si in loc de plata sunt trecuti pe caiet, urmand sa achite atunci cand vor avea bani. „Am recurs inca de anul trecut la aceasta metoda pentru ca avem si noi cheltuieli cu magazinul: darile catre stat, trebuie sa-l aprovizionam permanent, insa nu dam pe datorie decat persoanelor de incredere din cartier, pe are le cunoastem de foarte mult timp. Asta pentru ca ni s-au mai intamplat situatii in care sa le dam pe datorie catorva persoane care veneau des la noi la magazin pentru a-si face cumparaturile, am crezut ca sunt oameni de incredere, insa apoi nu au mai trecut pe aici. In concluzie, ne-am luat si teapa din partea unora, insa ne-am invatat minte si nu mai dam pe datorie decat persoanelor care stim ca ne aduc banii exact in ziua in care au promis. Se mai intampla sa intarzie o zi sau doua, insa vin si ne anunta”, ne-a precizat Gheorghe A., patronul unui magazin din zona de sud a Ploiestiului.
„Dam si pe caiet pentru ca, de cand cu criza financiara, nu mai aveam vanzare, abia ne mai trecea cineva pragul si nu puteam nici sa renuntam deoarece acesta este singura noastra sursa de venit. Sotul meu nu mai are un loc de munca de cativa ani, el se ocupa cu aprovizionarea magazinului, iar eu vand. Cat de cat ne scoatem banii de cand am recurs si la aceasta metoda, pentru ca erau magazine care dadeau pe datorie si clientii din zona care nu aveau posibilitatea sa isi cumpere alimente cu banii pe loc se duceau acolo. Acum, majoritatea celor din zona vin la noi si sunt oameni de incredere”, ne-a precizat patroana unui alt magazin din cartierul vest al Ploiestiului.
„Se mai intampla sa mai iau alimente pe datorie deoarece am si un copil la scoala, eu nu am loc de muca, sotul fiind singurul care aduce bani in casa. Asa ca, de cele mai multe ori, nu ne ajung banii sa ne platim utilitatile, sa ii luam copilului o hainuta sau un caiet si sa mai luam si mancare. Avem noroc cu patroana magazinului de langa blocul in care locuim ca accepta sa ne dea pe datorie, insa stie ca suntem seriosi si de fiecare data i-am dat banii exact in ziua in care promisesem”, ne-a precizat Andreea I., din Ploiesti.
La achizitionarea produselor alimentare necesare pe datorie apeleaza, in general, pensionari, someri sau familii cu multi copii, care abia fac fata cheltuielilor lunare. Magazinele micilor comercianti care vand pe caiet au cam ramas singurele locuri in care oamenii cumpara ceea ce au nevoie si achita atunci cand au bani. La randul lor, si patronii au inteles ca astfel creste clientela si scapa de faliment.
Anemary GRIGORE