In judet sunt circa 10.000 de hectare lasate nelucrate

La ora actuala, in Romania exista peste 400.000 de persoane care detin 1,5 – 2 milioane de hectare de teren agricol necultivate, ceea ce reprezinta aproximativ 20 la suta din suprafata arabila a tarii, potrivit reprezentantilor Ministerului Agriculturii. Ca urmare, exista intentia ca, din primavara, proprietarii de terenuri lasate in paragina sa fie taxati. „Deocamdata, nu am discutat cu ministrul Agriculturii, dar sunt sustinatorul ideii de penalizare a celor care au terenuri agricole si nu le folosesc”, a declarat presei ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. Si, potrivit unor surse oficiale, in Guvern chiar au loc discutii pentru stabilirea cuantumului viitorului bir.
Care este realitatea in judetul Prahova, legat de acest subiect? Potrivit datelor prezentate de purtatorul de cuvant al Directiei Agricole, Marian Marcu, din totalul celor aproximativ 145.000 de hectare de teren arabil, in toamna trecuta au fost cultivate (cu grau, orz, rapita sau orzoaica) circa 45.000 de hectare. Acestora li se vor adauga alte 91.000 de hectare, care se preconizeaza ca vor fi insamantate cu culturi de primavara. Prin urmare, vor ramane nelucrate, la nivelul judetului, circa 10.000 de hectare de teren arabil. „Aceste terenuri sunt amplasate, in cea mai mare parte, fie in vecinatatea viitoarei autostrazi care traverseaza judetul sau a drumurilor nationale, fie in intravilanul oraselor. Iar detinatorii acestor terenuri le-au cumparat pentru a ridica diverse constructii sau in scop imobiliar, dar asteapta sa mai creasca, probabil, pretul, pentru a le revinde”, a adaugat interlocutorul nostru.
Asadar, spre deosebire de multe alte judete, in Prahova suprafata terenurilor ramase necultivate este mult mai mica. Dar situatia s-ar putea inrautati, in viitorul apropiat. Si asta deoarece, dintre cele 91.000 de hectare prevazute a se cultiva in primavara, a fost arata abia 31 la suta din suprafata. Iar sanse ca intreaga suprafata mentionata sa fie cultivata sunt destul de mici intrucat, precum se stie, din acest an, producatorilor agricoli li s-au taiat o parte dintre subventii, conform deciziei Uniunii Europene.
D. CONSTANTIN