Salina Slanic – un punct de reper national pentru turism, dar si pentru tratamentul bolilor respiratorii prin salinoterapie – are sanse, cel putin teoretice, sa se transforme intr-un loc de relaxare mult mai vizitat decat este in momentul actual. Inaugurarea salinei Turda, care a avut loc recent, a demonstrat ca, prin reamenajarea galeriilor din minele de sare, pot aparea adevarate locuri de distractie in subteran.
Ministerul condus de Elena Udrea a solicitat Institutului National de Cercetare si Dezvoltare in Turism (INCDT) Bucuresti realizarea unui studiu de prefezabilitate privind amenajarea si reamenajarea turistica a salinelor Cacica, Praid si Slanic Prahova, ceea ce nu poate sa fie decat o veste buna atat pentru locuitorii orasului Slanic, cat si pentru romanii amatori de salinoterapie. Propunerea, facuta la initiativa Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, vizeaza atragerea de fonduri europene in scopul includerii salinelor din Romania intr-un program de dezvoltare economica a localitatilor in care sunt situate exploatari miniere de sare.
Pentru realizarea acestui obiectiv, pot fi accesate fonduri europene, cu o minima cofinantare locala. Prin intermediul Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud Muntenia, masura concreta pentru sustinerea turismului este accesarea fondurilor prin Axa Prioritara 5 din Programul Operational Regional, „Dezvoltarea durabila a turismului regional si local”, prin crearea, dezvoltarea si modernizarea infrastructurilor specifice pentru valorificarea resurselor naturale cu potential turistic sau prin valorificarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare pentru cresterea atractivitatii regiunilor Romaniei ca destinatii turistice.
Locul doi in tara, dupa numarul de vizitatori
Chiar si in conditiile actuale, Salina Slanic (in special Mina Unirea, deschisa vizitatorilor) se afla pe locul doi in topul national, dupa Salina Praid, ca numar de persoane care-i trec pragul, anual. In 2009, peste 170.000 de oameni – vizitatori sau veniti la tratament – au intrat in salina prahoveana. Vara, aici vin, zilnic, circa 800 de turisti, care coboara cu „colivia” la peste 200 de metri adancime, in salile impunatoare care au o inaltime de aproximativ 50 de metri.
Cu toata atractia actuala a salinei de la Slanic si a Minei Unirea, potrivit studiului realizat de Institutul National de Cercetare si Dezvoltare in Turism, exista si anumite inconveniente, care, odata rezolvate, ar conduce la cresterea substantiala a numarului de vizitatori si, implicit, la cresterea incasarilor. Printre deficientele principale se afla accesul cu liftul, considerat necorespunzator prin lipsa asigurarii securitatii turistilor si prin capacitatea redusa de transport – care determina asteptari indelungate, atat la intrarea, cat si la iesirea din salina. Dotarile pentru agrement si relaxare sunt insuficiente, spatiile interioare sunt iluminate insuficient si nu exista, pentru siguranta turistilor, o a doua cale de iesire din subteran. La exterior, deranjeaza prezenta unor cladiri in stare avansata de degradare, fapt care afecteaza negativ peisajul din vecinatatea salinei, se arata in studiul realizat de INCDT.
Dat fiind ca pentru modernizarea salinei de la Turda s-au cheltuit peste sase milioane de euro, probabil ca aceeasi suma ar trebui investita si in Salina Slanic. Suma este mare pentru o autoritate locala sau pentru o societate cum este Salrom. Cu fonduri europene si cu o cofinantare redusa, reamenajarea salinei prahovene ar putea contribui la dezvoltarea economica a zonei, profund incercata de criza. Totul este ca intentiile Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului sa nu se rezume doar la intocmirea unui studiu de prefezabilitate…
Violeta STOICA