• PROIECT, VICTOR PONTA
Deputatul Victor Ponta – vicepresedinte al PSD – face public un proiect pe care l-a elaborat in scopul relansarii partidului sau si pe care il va prezenta in Consiliul National ce va avea loc pe 4 februarie a.c. Astfel, din punctul sau de vedere „Romania guvernata de PSD trebuie sa fie o ROMANIE CORECTA. In Romania de azi, inegalitatile nu sunt doar financiare. Nu avem doar saraci si bogati. Avem oameni izolati, oameni fara sanse, oameni fara respect si fara perspectiva. Avem un apartheid social de tip nou, bazat pe capitalism de tip nou, in care nu exista reguli, in care oamenii nu sunt egali in sine si in care sansele statului, respectul si recunoasterea vin pe criterii incorecte”. Ponta apreciaza ca „libertatea castigata in 1989 nu a dus si la o democratie functionala din punct de vedere politic, economic si social, iar pericolul cel mai grav este tocmai acela de a crea un sentiment majoritar ca democratia in ansamblu este contestabila”.
Analizand situatia PSD si a tarii, Victor Ponta a ajuns la concluzia ca: „Nu mai este timp si nu avem nicio motivatie realista sa amanam schimbarile necesare”, pe care, de altfel, le si structureaza in Proiectul sau care are 22 de puncte si propune, printre altele: Refacerea pe baze realiste si credibile a listei de membri si a sustinatorilor partidului pe categorii politice (tineret, femei, seniori) dar si socio-profesionale moderne; Reorganizarea structurilor de partid pe criterii electorale – colegiile (si nu administrativ-teritoriale) care sa inlature pericolul acumularii excesive de putere, dar mai ales sa transforme, in sens pozitiv, raporturile de putere in interiorul partidului intre local si central; Alegerea presedintelui PSD prin votul tuturor membrilor partidului, pentru un mandat egal cu un ciclu electoral major; O conventie anuala care sa dezbata si sa actualizeze obiectivele si directiile fundamentale ale PSD si care sa acorde un vot de incredere conducerii, in caz contrar trebuind sa declanseze, in mod automat, procesul de alegere a liderului; Presedintele PSD in anul anterior alegerilor prezidentiale va fi, in mod automat, desemnat candidatul PSD la alegerile pentru functia suprema in stat, din 2014; Statuarea ca principiu a sistemului „Guvern din umbra”, prin intarirea departamentelor si implicarea liderilor importanti ai PSD in critica fundamentata a activitatii Guvernului si productia de proiecte concrete pentru domeniile esentiale.
Practic, Victor Ponta face o radiografie atat a momentului in care se afla PSD, cat si a celui care va reprezenta, in viziunea sa, „Romania corecta”, punctand, totodata, si modalitatile concrete ale acestei evolutii.
Leon CHIRILA