Proiect european „Generatia 89”

Tinerilor nascuti in anul 1989 din Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Germania, Marea Britanie, Polonia, Romania si Ungaria li se ofera posibilitatea sa candideze pentru a lua parte la proiectul european “Generation 89″. Proiectul se desfasoara sub patronajul scriitorului si omului politic Vaclav Havel si isi propune sa aniverseze caderea sistemelor totalitare din Europa oferindu-le celor nascuti in anul 1989 o platforma de comunicare. Tinerii vor participa intre 25 si 28 aprilie 2010 la intalniri simultane in Bucuresti, Bruxelles, Praga si Varsovia. Cu un trecut national diferit si avand experiente si evolutii distincte din perspectiva cetateniei europene, tinerii implicati in proiect isi vor imagina viitorul lor si viitorul UE intr-o declaratie comuna pe care o vor redacta in timpul intalnirilor internationale. O delegatie a tinerilor va prezenta declaratia Generation’89 la Bruxelles, pe 7 iunie 2010. Inregistrarea candidaturii se poate face on-line, accesand urmatoarea adresa: www.generation89.eu/selection/online-registration, iar detalii suplimentare pot fi regasite la adresa: www.generation89.eu. Proiectul este finantat de Comisia Europeana, prin programul Citizenship 2007-2013.

Liceenii din Filipestii de Padure merg la „Euroscola”

Liceul Teoretic din comuna prahoveana Filipestii de Padure se afla printre cei 10 castigatori ai selectiei nationale pentru participarea la „Zilele Euroscola” de la Strasbourg, aceasta institutie scolara fiind singura din judetul Prahova care va participa la acest program, in 2010.
Parlamentul European a creat programul Euroscola pentru a-i informa pe tineri despre procesul de integrare europeana si pentru a promova participarea lor la constructia Uniunii Europene. Scopul programului este sa ii aduca impreuna pe copiii de liceu din cele 27 de state membre, oferindu-le ocazia de a afla cum functioneaza Parlamentul European, dar si de a se cunoaste intre ei, de a invata despre modul de viata, despre viziunile si asteptarile tinerilor din alte state membre ale UE.