9 PERSOANE AU RAMAS FARA CASA DIN CAUZA UNOR PROCESE SOCANTE

E o mare RUSINE ceea ce se petrece la Ploiesti. Sapte persoane au ramas fara casa din cauza unui sir de procese incredibile. Familia se numeste BOROVINA si locuieste pe Strada Colinei nr.13, din Ploiesti. Acesti oameni nu sunt INFRACTORI. Nu au FURAT. Nu sunt DATORI la stat. Nu au facut nici un RAU. Dar au ramas fara casa lor, cumparata si construita cu bani munciti din greu.
Cum se poate una cu asta, intr-o Romanie libera si care aspira la valorile europene? Uite ca se poate. Totul e sa ai un vecin bogat, rau, fara scrupule, cu ceva relatii si fara frica de Dumnezeu si niste verigi slabe prin procuratura, justitie si politie, care au emis unele hotarari – in inamovibiliatatea lor – de-ti sta mintea-n loc. Iar acele hotarari au distrus viata a noua oameni. Si nimeni nu repara erorile comise in timp. Nimeni nu le da anii distrusi inapoi. Nimeni nu plateste pentru greseli. Nimeni nu ia taurul de coarne, sa le inapoieze casa furata.
* * *
Din 1997, intre Borovina si vecin incepe seria proceselor. Nu reluam intreaga poveste, pe care am publicat-o in 2004, pe 9 februarie. Vom retine numai cateva aspecte cruciale din acest dosar. Totul a plecat de la o cale de acces pe care instanta, la vremea respectiva, i-a acordat-o vecinului direct prin casa lui Borovina, desi acesta avea doua curti si doua porti de intrare la proprietatea sa. Iata desenul acestui caz imposibil:
1) Imaginati-va ca justitia i-a aprobat vecinului calea de acces prin casa lui Borovina, in virtutea unui plan vechi, anterior actualelor proprietati, complet separate intre cele doua familii. Si in conditiile in care acesta avea, slava Domnului !, doua intrari inspre curtile si corpurile sale de casa.
2) Instanta decide ca Borovina sa demoleze corpul de casa care obtureaza calea de acces ( C1).
3) Lucru pe care, fireste, Borovina nu-l face. Dar e dispus vecinul sa execute demolarea. Drept pentru care invoca faptul ca ar fi cheltuit 111.843.000 lei cu daramarea constructiei si cere familiei Borovina banii respectivi. Fiindca nu i-a primit, solicita recuperarea lor in instanta. Cum? Solicitand vanzarea la licitatie a celuilalt corp de casa (C) a lui Borovina. Lucru care, stupefactie, se aproba. Printr-un birou al unui executor judecatoresc se organizeaza licitatia publica la care participa fix vecinul – numai el singur. Asa si-a pierdut Borovina ambele case.
4) Intre timp se descopera ca, de fapt, vecinul n-a cheltuit nimic cu daramarea. Firma pe care o angajase sa faca demolarea a anulat chitanta in 72 de ore de la emitere pentru faptul ca nu-i fusese platita suma de 100 de milioane de lei, cat convenisera cele doua parti. La putin timp a si reziliat contractul. Executorul judecatoresc a avut tot timpul la dosar numai o copie xerox dupa documentul oficial. Nimeni nu s-a straduit sa demonstreze ca vecinul n-a cheltuit nici un chior cu demolarea. Ca vanzarea prin licitatie a casei a avut la baza un fals. Ca este absurd sa dai unui om dreptul la acces pe proprietatea altuia, mai ales ca terenul era in indiviziune si, logic, nimeni nu stia a cui e partea din teren pe care trecea aleea. Aaaa, daca Borovina si-ar fi ridicat casa pe proprietatea vecinului, da, mai ziceam, dar: suprafata era in indiviziune; Borovina are titlul de proprietate pe o portiune din teren.
5) De doi ani se straduieste Borovina sa demonstreze falsurile. Cand toate organele de control se dumirisera, intr-un final, cum stau lucrurile si au recomandat inceperea urmaririi penale, un procuror face invers si-l absolva pe vecin de toate faradelegile.
6) Fericit ca a scapat basma curata, vecinul a adus alt executor pentru a-i evacua pe membrii familiei Borovina dintr-un corp de casa. Au pus deja sigiliul. Cealalta constructie trebuie si ea demolata. Epuizati, sotii Borovina au plecat, vineri, la Bucuresti, la Consiliul Superior al Magistraturii. Ne-au sunat si ne-au declarat ca vor incepe greva foamei.
x x x
Oameni buni, e chiar atat de greu sa vada cineva dreptatea acestei familii? Trebuie sa moara cineva, sa se intample o tragedie, pentru a va trezi la realitate si a face o justitie corecta?
Maria BOGDAN