Judecătoarea Florica Bejinaru a fost aleasă, ieri după-amiază, preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Contracandidaţii Floricăi Bejinaru au fost judecătoarea Ana Lăbuş şi procurorul Liviu Dăscălescu. CSM şi-a ales, ieri, noua conducere, în condiţiile în care mandatul preşedintelui Virgil Andreieş şi cel al vicepreşedintelui Consiliului, procurorul Bogdan Licu, se încheie astăzi, 12 ianuarie.
Procurorul Graţiana Isac a fost aleasă, tot ieri, cu majoritate de voturi, în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, pe care a mai ocupat-o în 2008.
Potrivit Constituţiei, preşedintele şi vicepreşedintele CSM sunt aleşi dintre membrii Consiliului, pentru un mandat de un an.
Florica Bejinaru a fost implicată într-un scandal răsunător în mai 2006, când CNSAS a stabilit că actualul magistrat a colaborat cu Securitatea. Florica Bejinaru a contestat ulterior verdictul de poliţie politică, acesta fiind anulat în toamna aceluiaşi an. Decizia CNSAS de a-i anula verdictul de colaborare cu Securitatea a fost contestată vehement de ministrul Justiţiei de la acea vreme, Monica Macovei.
Asociaţia Magistraţilor din România a anunţat că va contesta în instanţă alegerea Floricăi Bejinaru, care a fost acuzată de colaborare cu Securitatea, la conducerea CSM.
Anunţul a fost făcut de Viorica Costiniu, preşedintele de onoare al Asociatiei Magistraţilor, care a vorbit despre autoritatea morală a magistratului, care ar fi trebuit “să îndemne la decenţă”.