* Primele lucrări demarează în acest an: centura de est a Ploieştiului, modernizarea liniei de tramvai şi pasajul peste calea ferată Ploieşti – Braşov

În anul 2007, prin hotărâre guvernamentală, municipiul Ploieşti a fost desemnat primul pol de creştere al Regiunii de Dezvoltare Sud Muntenia, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013. Regiunea care va avea de câştigat, începând cu acest an, în urma finanţării de 97 de milioane de euro, este formată din municipiul Ploieşti şi aşa numita „zonă de influenţă” a sa – compusă din trei oraşe şi zece comune (cu 52 de sate).
După constituirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Polul de creştere Ploieşti-Prahova” (prin instituţionalizarea colaborării dintre Consiliul Judeţean Prahova, Primăria Ploieşti şi autorităţile locale din Băicoi, Boldeşti Scăeni, Plopeni, Ariceştii Rahtivani, Bărcăneşti, Berceni, Blejoi, Brazi, Bucov, Dumbrăveşti, Păuleşti, Târgşoru Vechi şi Valea Călugărească), autorităţile au trecut la realizarea unor proiecte eligibile pentru finanţare şi care au fost prezentate reprezentanţilor UE.
O nouă rundă de negocieri s-a desfăşurat săptămâna trecută, la Bruxelles, în discuţie fiind posibilitatea demarării finanţării pentru primele proiecte. Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova şi reprezentant al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Polul de creştere Ploieşti – Prahova”, a declarat, după întoarcerea din Belgia, că pentru 2010 se prevede cheltuirea a circa 15 milioane de euro din suma destinată zonei municipiului Ploieşti, precum şi celor trei oraşe şi comunelor limitrofe membre ale ADI.
Printre primele proiecte finanţate în acest an figurează realizarea centurii de est a municipiului Ploieşti, pe drumul judeţean 236 – execuţia lucrărilor urmând să fie scoasă la licitaţie în curând. La nivelul municipiului Ploieşti, se vor semna, în maximum două luni, contractele de finanţare pentru modernizarea liniei de tramvai şi pentru realizarea pasajului din strada Mărăşeşti, peste calea ferată care face legătura între Ploieşti şi Braşov.
Semnarea contractelor de finanţare pentru Polul de creştere Ploieşti ar trebui făcută pe bandă rulantă, având în vedere că toate investiţiile prevăzute a se realiza din cei 97 de milioane de euro trebuie puse în practică până la mijlocul anului 2015.
„Această linie de finanţare vine ca o compensare a faptului că bugetul judeţean nu creşte, în cursul acestui an, dar şi creează premisa unui 2011 mai bun, prin realizarea acestor lucrări”, a declarat Mircea Cosma, precizând că deşi România parcurge o perioadă de criză economică, volumul de investiţii va fi mai mare în fiecare an, la nivelul judeţului Prahova, datorită obţinerii fondurilor europene.
Violeta STOICA