Traditii si superstitii

Finlanda

O traditie straveche a finlandezilor spune ca poti afla cum va fi noul an daca torni cositor topit intr-un recipient cu apa. Forma pe care o ia metalul iti va spune daca anul viitor va fi unul norocos. O inima sau un inel semnifica nunta, un vapor prevesteste calatorii, iar un porc anunta mese imbelsugate in anul ce vine.

Panama

In timpul manifestarilor dedicate Anului Nou, in Panama sunt ridicate ruguri pe care sunt arse efigii ale celebritatilor, numite muñecos. Sunt reprezentate de la personaje de televiziune, de exemplu Betty cea Urata, la sportivi, cum ar fi medaliatul olimpic Irving Saladin, pana la figuri politice precum Fidel Castro. Efigiile reprezinta anul ce s-a incheiat, iar arderea lor are ca scop alungarea spiritelor rele pentru anul care abia incepe.

Scotia

Aici se practica Hogmanay „primul care intra in casa”. Traditia spune ca prima persoana ce calca pragul casei in noul an trebuie sa aduca un dar (de regula se aduce whisky). Scotienii practica si ceremonii legate de foc. In Stonehaven, localnicii marsaluiesc balansand faclii aprinse, simboluri ale soarelui, ce au rolul de a-i purifica pentru noul an.

Filipine

In Filipine sunt la mare cinste formele rotunde, care reprezinta monedele, si care simbolizeaza prosperitatea, multe familii filipineze asezand pe masa platouri cu fructe rotunde. In alte case se consuma, la miezul noptii, 12 fructe rotunde sau se poarta haine din materiale cu buline.

Belarus

In Belarus se celebreaza Kaliady, in timpul careia femeile nemaritate joaca diverse jocuri pentru a afla care dintre ele se va casatori in anul urmator. Intr-unul dintre aceste jocuri, in fata fiecarei femei se asaza boabe de porumb, apoi este eliberat un cocos. Femeia din fata careia a mancat prima data cocosul se va casatori prima. Intr-un alt joc, o femeie casatorita ascunde diverse obiecte pe care trebuie sa le gaseasca prietenele ei celibatare. Femeia care gaseste painea se va casatori cu un barbat bogat, iar cea care gaseste un inel va avea parte de un sot aratos.

Danemarca

Multi dintre danezi intra in noul an sarind de pe un scaun la miezul noptii. Saritura are rolul de a alunga spiritele rele si de a aduce noroc.

America Centrala si de Sud

In Brazilia, Ecuador, Bolivia si Venezuela, ca sa ai noroc trebuie sa porti lenjerie speciala in Ajunul Anului Nou. Cele mai populare culori sunt rosu si galben: culoarea rosie ii va aduce purtatorului iubire in anul ce vine, iar cea galbena ii va aduce bani.
* La Liege, in Belgia, pe 1 ianuarie, exista obiceiul de a manca “choucroute” (un fel de varza murata cu carnati) in familie, avand sub farfurie, in mana sau in buzunar o moneda, pentru a avea bani tot anul.
* La Napoli, in Italia, Anul Nou este intampinat printr-un obicei special. Se arunca pe fereastra obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut. Astfel, obiecte de mobilier, vase, haine etc. ajung in strada, spre nefericirea gunoierilor care trebuie sa treaca in timpul noptii pentru a face curatenie. In noaptea de Anul Nou, numita “Capodanno”, italienii obisnuiesc sa puna pe masa mancaruri speciale, despre care se spune ca aduc bogatie si abundenta.
In tari din America Latina, precum Ecuador sau Peru, cu putin timp inainte de Anul Nou, oamenii fac papusi de carpa sau din hartie creponata (muñecos), care reprezinta anul ce s-a terminat. Papusile sunt expuse, apoi, in fata caselor pana pe 31 decembrie, la miezul noptii, cand sunt arse in strada. Exista, de asemenea, credinta conform careia daca porti o anumita culoare la 12 noaptea, aceasta ar putea aduce noroc in anumite domenii; astfel, se spune ca galbenul este semn de bani, iar rosul poate aduce noroc in dragoste. De asemenea, cel care doreste sa calatoreasca tot anul trebuie sa alerge prin cartier cu o valiza in mana, la ora 12 noaptea fix.
* Rusii obsinuiesc, dupa ora 12,00, sa deschida usile si ferestrele pentru ca noul an sa intre in casa.
* In unele provincii din Germania se face o papusa de paie cu chip de femeie batrana, care este pusa apoi intr-o roaba si purtata in noaptea de Anul Nou prin sat. La miezul noptii, aceasta este aruncata in apa. In ultimul timp, acest obicei s-a schimbat, tinerii preferand ca, in locul paiatei, sa plimbe cea mai frumoasa fata prin sat. Tanara domnisoara simbolizeaza noul an.