* Copiii care se nasc de Craciun sau de Anul Nou sunt mai norocosi;
* Se spune ca nu este bine sa purtati pantofi noi in seara de Craciun;
* Nu este bine ca intre Craciun si Anul Nou sa se coasa, sa se tricoteze sau sa se spele rufe;
* Aveti noroc in aceasta perioada daca: rasturnati cutia cu chibrituri, varsati vin pe masa, va tiuie urechea, dati de pomana, atingeti cocoasa unui cocosat;
* Superstitii legate de vreme: cand cainii latra la Luna, se anunta ger mare; daca iarna este grea, anul care urmeaza va fi un an manos;
* Zapada multa si gerul din decembrie vestesc grau si bucate din belsug;
* Daca la inceputul lunii noiembrie a plouat, se spune ca saptamana in care se sarbatoreste Craciunul va fi geroasa;
* Daca in ziua de Craciun cerul este senin, atunci anul care vine va fi un an roditor;
* Daca bate vantul de Craciun, se anunta un an cu ghinion;
* Daca mancati mere in ajun de Craciun, veti fi sanatosi tot anul;
* E bine sa aveti pe masa de Craciun si de Anul Nou crengute de vasc deoarece aduc noroc.
* Mos Craciun imparte cadouri non–stop, timp 31 de ore, din cauza diferentelor de fus orar si a rotatiei Pamantului in jurul Soarelui.
* Cea mai vanduta piesa de Craciun din toate timpurile este “White Christmas” a lui Bing Crosby, din filmul clasic “Holiday Inn”.
* In lume exista diferiti “Mos Craciuni”: La Befana in Italia, cei trei magi, in Spania, Puerto Rico si Mexic, Christkindl sau Copilul Cristos in Elvetia si Austria, Father Christmas in Anglia, Pere Noel in Franta, Santa Claus in SUA.
* Beculetele puse in brad sunt inventia lui Edward Johnson, asistent al lui Edison, care in 1882 inventeaza prima instalatie electrica pentru pomul de iarna.
* Cea mai lunga scrisoare pentru Mos Craciun a fost scrisa de peste 2.000 de elevi din Brasov si trimisa anul trecut, la oficiul postal din satul Rovaniemi, din Laponia. Ea are aproape 415 metri lungime. Dorinta comuna a copiilor a fost ca Mosul sa salveze padurile si planeta. Recordul copiilor romani a fost omologat de reprezentantii World Records Academy.
* In Italia nu exista brazi de Carciun. Italienii decoreaza cu fructe mici piramide din lemn. In Caracas, capitala Venezuelei, se obisnuieste ca strazile sa fie blocate pentru ca venezuelenii sa ajunga la biserica pe patine cu rotile. In brazii din Ucraina se pune deseori ca decoratiune un paianjen artificial si o panza de paianjen.
Panza de paianjen gasita in dimineata de Craciun poarta noroc.
* Un obicei britanic de Craciun spune ca dorinta exprimata in timp ce se prepara budinca de Craciun se va indeplini numai daca ingredientele sunt amestecate in sensul acelor de ceasornic. Cina traditionala de Craciun, in vechea Anglie consta dintr-un cap de porc preparat cu mustar.
* In Japonia e neadecvat sa trimiti felicitari de Craciun de culoare rosie, pentru ca in aceasta tara anunturile funerare sunt de obicei imprimate pe hartie rosie.
* Norvegienii isi ascund maturile in ajunul Craciunului pentru ca spiritele rele sau vrajitoarele sa nu le fure si sa le foloseasca drept mijloc de transport.
* Zwarte Piet (Petru cel Negru) este ajutorul (sau chiar sclavul) lui Mos Craciun in Olanda, cu care soseste pe acelasi vapor, cei doi aparand alaturi in procesiunile de Craciun. Incepand din 1850, copiii care nu sunt cuminti in timpul anului sunt amenintati cu venirea lui Petru cel Negru, care ii va duce in Spania, unde traieste Mos Craciun, conform traditiei olandeze. In ultimele decenii, olandezii au avut grija sa mai domoleasca aspectele rasiste ale traditiei. Acum, Petru cel Negru nu mai este un sclav, ci un cosar, negru din cauza funinginii.