Anglia
Copiii din Anglia nu isi primesc cadoul pe 24 decembrie, ci pe 25 decembrie. Scrisorile pentru Mos Craciun sunt puse, in Ajun, in hornul semineului, pe semineu sau in geam, in sosete speciale, astfel incat ele sa fie umplute cu cadouri, a doua zi dimineata. Pe 25 decembrie, familia se strange la masa festiva si consuma specialitati traditionale: curcan cu castane, rata coapta la cuptor si budinca cu stafide – in care se pun uneori si mici daruri. Conform legendei, cu ocazia Craciunului din anul 1588, Elisabeta I servea rata la cuptor cand a primit vestea ca armata engleza a invins Armata Spaniola.
Statele Unite ale Americii
In America, perioada Sarbatorilor de Iarna incepe devreme. Prima zi importanta este penultima zi de joi a lunii noiembrie, Thanksgiving Day (Ziua Recunostintei). In celebrul Rockefeller Center, din New York, langa patinoar, se impodobesc brazi de zeci de metri inaltime, iar aprinderea a zeci de mii de beculete in cel mai mare brad amplasat aici reprezinta un eveniment spectaculos, in fiecare an. Copiii asteapta cu nerabdare ca Mosul (Santa Claus) sa le lase cadouri sub brad, iar din gama variata de dulciuri cumparate in aceasta perioada nu lipsesc celebrele bastonase de acadea.
Germania
Locuitorii din Germania pastreaza traditia calendarelor de Advent, speciale pentru Craciun. In dreptul fiecarei zile din decembrie exista o usita in spatele careia se afla o surpriza: o jucarie, o poezie, un citat etc. Ultima surpriza –si cea mai asteptata – este vestea ca a venit Craciunul. In ziua de ajun, in Germania, familia se aduna pentru a cina si pentru a merge la biserica, la Mesa din noaptea de Craciun.
Australia
Chiar daca nu au zapada, australienii sarbatoresc, an de an, Craciunul. Ei iau masa de sarbatoare pe plaja, ies la picnicuri, iar seara se aduna si canta colinde pe strada. Deoarece nu exista zapada, Mos Craciun se adapteaza zonei calde. El vine fie intr-o caleasca trasa de canguri, sau pe… o placa de surf.
Elvetia
In Tara Cantoanelor, Samichlaus (Mos Craciun) aduce nu numai cadouri, ci si bradul de Craciun in case. Alta traditie a elvetienilor este “Parada ridichilor luminate”. Copiii, ajutati de parinti, cresteaza pe ridichi de luna, diferite forme, cum ar fi stelute si braduti. Ca si in dovleacul de Halloween, in ridichea impodobita se pune o lumanare. Ea se poarta pe o facla, ori se agata cu trei sfori fixate la un bat, ca pe un lampion.
Conform traditiei, parintii si copiii se intalnesc in diverse locuri si pleaca, la lasarea serii, cu ridichile luminate, spre curtea scolii, unde cei mici canta, in cor, cantece.