
Rosiile – „merele” dragostei
In cadrul acestei rubrici vom aborda subiecte privind educatia sexuala, relatiile si comportamentele sexuale, conceptia si contraceptia, dar si despre disfunctii sexuale si boli cu transmitere sexuala. In acest sens, asteptam intrebarile dumneavoastra si va vom oferi raspunsurile asteptate apeland la specialisti in domeniu. Ne puteti contacta, inclusiv pastrandu-va anonimatul, in scris, pe adresa redactiei, telefonic sau pe e-mail (edprahova@asesoft.ro), mentionand: pentru rubrica „Dragoste*Iubire* Sex”.
Oamenii au consumat dintotdeauna alimentele, plantele si bauturile cele mai ciudate, cu proprietati considerate a fi miraculoase, in speranta ca aceste substante magice le vor creste farmecul si puterea de seductie in ochii sexului opus, imbunatatindu-le implicit si performantele sexuale.
Dintre acestea, fructele de mare (stridiile, caviarul, crevetii etc.) au fost intotdeauna considerate afrodiziace. Stiintific, din punct de vedere nutritional, ele sunt o adevarata sursa de proteine, fier, zinc si iod. Fierul este esential in producerea hemoglobinei, substanta pigmentata care ajuta globulele rosii sa transporte oxigenul in toate celulele corpului, asigurand o rezistenta mai mare la boli si diminuand riscul anemiei. Zincul este unul dintre cele mai importante elemente ale spermei. Nivelul de zinc din sperma este de 100 de ori mai mare decat cel din sange. Iodul este necesar pentru buna functionare a glandei tiroide. In cazul in care organismul produce o cantitate insuficienta de hormoni tiroidieni va veti simti obosit, deprimat, si lipsit de energia necesara pentru a face fata dorintelor sexuale.
Rosiile mai sunt numite si „merele dragostei” datorita efectelor stimulante care le sunt atribuite. Cercetari recente au aratat ca rosiile contin cele mai importante surse de licopene din dieta. Licopenele fac parte din categoria carotenoidelor si sunt cunoscute pentru proprietatile anti-cancerigene (benefice, in special, in cazul cancerului de prostata). Potrivit unui studiu, barbatii care includ in dieta lor saptamanala zece portii de salate de rosii cu alte legume (in diverse combinatii) prezinta o diminuare cu pana la 35% a riscului de a face cancer de prostata, in comparatie cu cei care nu consuma atat de des rosii.
Numeroase studii au demonstrat ca si alte alimente folosite ca si afrodiziace de-a lungul timpului au sustinere stiintifica:
Alcoolul – elimina inhibitia si mareste increderea in sine; cu toate acestea, un consum exagerat are un efect sedativ.
Bananele – nu numai datorita formei incitante, ci si a consistentei cremoase. Enzima bromelain din compozitia acesteia imbunatatesc performantele sexuale masculine.
Ciocolata – contine atat substante sedative care relaxeaza si elimina inhibitia, cat si substante stimulante care cresc nivelul energiei si apetitul sexual. Se spune ca ar fi fost chiar interzis consumul ei in unele manastiri cu cateva secole in urma.
Smochinele – erau foarte renumite in Grecia antica in timpul ritualurilor de imperechere.
Ginseng – mareste intensitatea dorintei sexuale.
Ridichile – considerate cel mai puternic afrodiziac de catre faraonii egipteni, in special datorita gustului picant care stimuleaza cerul gurii.
Telina – contine vitaminele A, C, E, P, B si numeroase minerale. Este excelenta pentru tonifierea muschilor si lichefiaza sangele; reduce nivelul de colesterol.
Coriandrul – semintele uscate au un puternic efect euforic, in special in cazul femeilor. Aceste seminte pot fi adaugate intr-un pahar cu vin, insa trebuie evitat un consum exagerat pentru a nu intampina reactii adverse.
Vanilia – creeaza un efect euforic, combate astenia sexuala, actioneaza asupra sistemului nervos central, iar prin intermdiul mirosului actioneaza in mod indirect asupra stimularii sexuale.
Sofranul – are proprietati stimulante ale zonelor erogene. Studiile au demostrat ca are efecte similare cu hormonii. Atentie, un consum exagerat de sofran poate cauza ras incontrolabil.
Oregano – prin infuzie are remarcabile proprietati afrodiziace.
Mustarul – stimuleaza actiunea glandelor sexuale.
Exista trei tipuri de mustar: negru, alb si galben din India, mustarul alb fiind folosit cu succes in Evul Mediu.














