Carnea de oaie si cea de vita se vor scumpi cu pana la 50%
Valul de scumpiri care va lovi Prahova, incepand cu prima zi a anului urmator, isi va face simtita prezenta si pe piata produselor din carne. Astfel, la anul, vom scoate cu circa 50% mai multi bani, din buzunar, pentru un kilogram de carne de oaie sau de vita, fata de pretul actual de comercializare. Motivul principal pentru care va avea loc aceasta majorare este reprezentat de imposibilitatea Romaniei de a obtine, din partea Comisiei Europene, o prelungire a perioadei in care se pot acorda ajutoarele de stat. Astfel, crescatorii de ovine si bovine, din Prahova, spun ca ajutoarele de stat care s-au putut acorda pana in acest an reprezentau pana la 50% din costul de productie, valoare pe care nu o pot acoperi decat prin majorarea preturilor. “Subventia reprezinta cam jumatate din costul de productie. Daca nu vom mai primi ajutoarele de stat va trebui sa adaugam cam 5 lei/kilogram. Ne asteptam sa scada vanzarile, dar nu suntem noi de vina daca nu ni se acorda niciun fel de subventie. Ori trebuie sa inchidem portile, ori sa ridicam preturile. Trebuie sa gasim o solutie de compromis”, au precizat, printr‑un comunicat de presa, reprezentantii Sindicatului Crescatorilor de Bovine. Documentul mai preciza ca producatorii vor vinde, din 2010, un kilogram de vita, la abator, cu 13 lei, iar un kilogram de manzat va fi 15 lei, fata de 8 lei/kilogram, respectiv 10 lei/kilogram, in prezent. Cel mai probabil, aceste scumpiri vor aparea din primele zile ale anului. La randul sau, Sindicatul Crescatorilor de Ovine si Caprine a anuntat ca, la ovine, subventia reprezinta 30-50% din costul de productie, procent pe care producatorii vor trebui sa il adauge in pret. “Nu ar trebui sa mire pe nimeni aceste modificari de pret, din moment ce starea tarii noastre este asa cum e! In mod normal, aceste ajutoare ar trebui acordate pana in 2013, dar noi neavand nici Guvern, nici buget, nu putem face nimic. Subventia reprezinta undeva la 30-50% din costul de productie, insa degeaba vrem sa le scumpim pentru ca pe noi ne influenteaza piata, trebuie sa vindem in functie de cerere”, ne-a declarat Constantin Tanase, un crescator de bovine din judet. Acesta a mai sustinut ca daca subventiile nu vor veni, nici piata nu va mai merge, singura varianta care va ramane “in picioare” fiind aceea de a sacrifica intreg efectivul de animale si de a renunta la afacere.
Marius GHEORGHE