Reprezentarea fotbalului prahovean in campionatul regional Bucuresti – perioada 1924-1925 (III)
Comisia Regionala de Foot-ball Bucuresti, dupa ce a cedat unei comisii ploiestene, nou infiintata in august 1924, dreptul de organizare a fotbalului local si zonal, a continuat a mentine in principala lor competitie fotbalistica si o reprezentanta a „republicanilor”. Dar criteriul de promovare a continuat sa fie tinta echipelor prahovene participante la campionatul de categoria a II-a a subregiunii de la Ploiesti si in scurt timp, dupa disputarea unor jocuri de baraj sustinute de campioanele prahovene, datorita promovarilor „in serie”, a dus la delimitarea totala de aceste formatii, ce incepuse chiar sa detina suprematia in principalele campionate ale Bucurestiului. Pentru editia de campionat 1924-1925, dupa alcatuirea celor doua serii, cu echipe ce constituiau „crema” fotbalului din Capitala tarii, a acelor ani, fiecare serie fiind formata din cate 6 grupari, insa, Prahova Ploiesti nu se regasea in componenta acestora, intr-un final a fost acceptata in seria A, facand parte alaturi de echipele: Triumf, Tricolorul, Sportul Studentesc, Val-Vartej, C.A.B. si Coltea – toate fiind din Bucuresti. In seria B s-au intrecut formatiile: Venus, Macaby, Olimpia, Unirea, C.F.R. si Romcomit. Pe parcursul campionatului, C.F.R. Bucuresti s-a retras din competitie, iar „italienii” dupa cum erau numiti cei de la Romcomit, dupa ce s-au retras din campionat, au acceptat o contopire, care s-a realizat in ianuarie 1925!, cu Triumf – formandu-se astfel „Juventus” Bucuresti. Aceasta „noua grupare” a disputat in primavara-vara anului 1925 toate cele 12 jocuri care au fost programate in campionat. Asadar, scurta activitate prestata in toamna anului 1924 (jocurile din turul competitiei) de catre gruparea Triumf, in aceasta serie, au fost anulate, in timp ce celelalte rezultate obtinute de restul participantelor in toamna anului 1924 au fost mentinute. Dar, despre aceasta fuziune voi reveni cu alt material mult mai complet. Dar iata clasamentul final al seriei A.
Clasament final/ Categoria I, Seria A, Bucuresti/ 1924-1925.
1. Tricolorul Bucuresti 12 9 1 2 36 17 19
2. Coltea Bucuresti 12 7 4 1 16 11 18
3. Sportul Studentesc 12 8 1 3 19 17 17
4. Juventus Bucuresti 12 5 2 5 22 12 12
5. Val Vartej Bucuresti 12 4 2 6 13 27 10
6. Prahova Ploiesti 12 3 1 8 10 17 7
7. Club Atletic Bucuresti 12 1 1 10 14 29 3
Un joc a fost dat pierdut ambelor formatii. Primele doua formatii din fiecare serie au disputat semifinalele campionatului regional Bucuresti: Tricolorul a intalnit Coltea 2-2 si 3-1 (dupa rejucare), iar Venus a dispus de Macaby cu 3-1. In finala, la 2 iulie 1925, Venus a invins Tricolorul, cu 1-0, obtinand titlul de campion regional, dar si dreptul de a participa la turneul final al campionatului national. Sistemul de promovare din acest final de an competitional a fost cu „dus-intors” din partea comisiei bucurestene de organizare si a lipsit pe Venus Ploiesti, echipa campioana la categoria a II-a din subregiunea Ploiesti, de o posibila urcare intr-un esalon superior. La inceputul editiei de campionat, criteriul de promovare a fost propus ca sa se dispute jocuri de baraj intre campioanele din categoria a II-a regionala si ulterior, cu ultima clasata (cu cel mai slab punctaj) la categoria I, dar in cele din urma s-a renuntat la organizarea acestor jocuri pentru a se stabili campioana regiunii. In schimb, Subcomisia de fotbal prin hotararea luata in sedinta care s-a tinut la 3 August 1925, a decis o noua repartizare a cluburilor pentru editia de campionat 1925-1926, pe categorii, dupa cum urmeaza: la categoria I vor avea dreptul sa se inscrie opt cluburi din regiune si anume, primele trei clasate in fiecare serie, acestea fiind Venus, Tricolorul, Macabi, Coltea, Olimpia si Sportul Studentesc. Pentru celelalte locuri vacante se vor selectiona doua cluburi dupa sistemul expus mai jos: Cluburile Juventus, Unirea, Val Vartej, Prahova vor juca meciuri in serie tur, iar ultimele doua clasate urmand a avea dreptul de participare la campionatul categoriei a II-a. Clubul CAB, ultimul clasat la categoria I va juca un meci de baraj cu campionul de categoria a II-a, din Bucuresti, clubul Isvor Sportul. Primul clasat in matchurile de serie va ramane in categoria I, iar al doilea clasat in serie va juca match de baraj pentru ultimul loc in categoria I, cu invingatorul matchului Isvor Sportul – CAB. Clasamentul in serie se va face cu puncte, iar in caz de egalitate se va face uz de raportul intre punctele date si cele primite. Toate meciurile vor avea loc pe teren neutru, dispozitiunile luate pentru campionatul regional 1925-1926 ramanand in vigoare.
Vor avea drept de joc toti jucatorii legitimati pana la data de 1 august 1925 cu drept de joc imediat la acea data. In jocurile disputate la acest turneu de baraj „Pericolul galben” a obtinut urmatoarele rezultate: In primul meci, la 23 august 1925, Prahova a invins pe Val Vartej, cu 7-2 (3-1), iar in jocul urmator, care a avut loc dupa numai o saptamana, mai precis la 30 august 1925, Prahova a terminat la egalitate cu Unirea Bucuresti, 1-1(1-1). Golul celor de la Unirea a reprezentat o premiera: „jucatorul Ilie Nicolici bate impecabil si ne da ocazie sa admiram poate!! primul corner-goal direct care s’a acordat la noi” – dupa cum relata presa timpului, dar… Comisia Regionala luand in cercetare o reclamatie a clubului Prahova contra clubului Unirea care a introdus in meciul de baraj pe jucatorul Ilie Nicolici care nu figura pe listele de jucatori, alcatuite cu aceasta ocazie, se da meci castigat clubului Prahova si astfel primul „corner-goal” – fiind …. anulat. Ultimul joc al turneului s-a disputat la 6 Septembrie 1925 si Juventus Bucuresti a dispus de Prahova cu 3-1(1-1). Clasamentul final al turneului de baraj a avut urmatoarea configuratie:
Clasament final/ Baraj/Categoria I, Bucuresti/ 1925.
1. Juventus Bucuresti 3 3 0 0 17 3 6
2. Prahova Ploiesti 3 2 0 1 8 5 4
3. Unirea Bucuresti 3 1 0 2 4 9 2
4. Val Vartej Bucuresti 3 0 0 3 4 17 0
Cu toate ca a ocupat in clasament un loc onorabil, pentru a avea dreptul de a evolua in continuare la categoria I, formatia ploiesteana a trebuit sa infrunte, intr-un alt joc de baraj si pe campionul categoriei a doua din Bucuresti, pentru a desemna echipa ce urma sa faca parte din prima categorie regionala. Acest joc a avut loc la 12 Septembrie 1925, iar presa timpului remarca: „matchul de Dumineca dintre Prahova – Sportul Isvor este ultimul match din regiune care se mai joaca cu vechea regula de offside. Ploiestenii au castigat cu scorul de 3-0(0-0), iar cronica jocului a fost prezentata astfel: O LECTIE DE MODESTIE – „Ziua de Dumineca a vazut naruindu-se sperantele si proectele, cam premature, a clubului Isvor-Sportul. Dupa lupta omerica dusa contra lui Tane Savulescu si oamenilor sai, Titel et compania au cunoscut durerea esecului din mainile clubului galben din Ploesti. Ca toate povestile frumoase si basmul cu Isvor Sportul la categoria I-a trebuia sa aiba un sfarsit dureros. Regretam dusul rece de alaltaeri pentru ca societatea campioana la a doua ne este extrem de simpatica, dar nu putem decat sa spunem ca ea nu-si are inca locul castigat la prima categorie. Matchul contra Prahovei a dovedit cu prisosinta acest lucru. Este drept ca in prima jumatate a jocului Isvor Sportul si-a dominat adversarul avand mai multe ocazii fericite de a deschide scorul. Venind deja cu credinta ca vor invinge si vazand cum au decurs ostilitatile in prima parte a jocului pretendentii la titlu au crezut partida castigata. A doua jumatate a jocului a adus suporterilor bucuresteni a amara deziluzie. Echipa lui Titel a dat indata semne de oboseala, iar dupa marcarea primului goal moralul a scazut atat de mult incat sarcina prahovenilor a fost mult usurata. Temerile pe care le aveam s’au implinit deci intr’o larga masura. Echipa Isvor Sportul nu a putut rezista nici oboselii fizice si nici celei morale, doua defecte inerente unei echipe tinere si lipsite de experienta.
In fata a vre-o opt sute de persoane care se aflau in jurul arenei din Dudesti, matchul a inceput la ora fixata sub conducerea d-lui Manisoreanu”. Din lotul de jucatori al celor de la Prahova care au avut drept a juca la matchurile de baraj au facut parte: Frantz Ambroszi, Gheorghe Teodorescu, Emil Antonescu, D. Pecici, Nenisor Ionescu, Zamfir Zuri (Turica) Dumitrescu, Mircea Gheorghiu, Gheorghe I Niculescu, Luigi Nery (capitanul echipei), Pavelescu Preda, Severin N. Zamfiropol, Kiki Dumitrescu, Slt. V. Vintilescu, Mihaiu Gh. Nastase (Epure), Marius Gheorghiu. Pe parcursul acestei editii de campionat au mai facut parte din lotul echipei si Donciu, Bobi Zamfirescu, Mircea Niculescu, Georgescu, Preda II, Gheorghe Stoicescu, Albulescu si Schieper. Dupa disputarea acestor jocuri, Comisia Regionala de Fotbal anunta un nou comunicat, publicat la 24 Septembrie 1925, in care se spun urmatoarele: Hotararea S.F.A.-ului. „In ceea ce priveste clasificarea cluburilor pentru viitoarele campionate, S.F.A. constata ca in contra intentiunilor sale, la matchurile de selectiune si baraj au fost introdusi jucatori fara drept de participare astfel ca din lipsa de dovezi, prin reaua credinta manifestata de anumite cluburi, precum si din anumite situatiuni ulterioare ce nu puteau fi prevazute de S.F.A. caracterul de regularitate al intalnirilor a fost compromis. Pentru a putea aduce la indeplinire sfarsitul principiului de a face o noua selectionare cluburilor S.F.A. considera intalnirile ce au avut loc pana acum drept simple indicatiuni asupra valorii echipelor, iar clasificarea este facuta de S.F.A. prin votul pe fata al membrilor sai. Astfel se hatareste a face parte din categoria I-a cluburile: Venus, Tricolor, Coltea, Sportul Studentesc, Olimpia, Juventus, Macabi si Prahova. Ulterior se vor stabili si echipele de categoria II-a”. Dar… ce mai conta, „Pericolul galben” – continua sa activeze in categoria I – a campionatului bucurestean.
Constantin DUMITRU-PLOPENI