Alunecarile de teren din comuna Bertea pun in pericol 14 locuinte

Mai multe gospodarii din comuna prahoveana Bertea sunt in pericol de a fi ingropate din cauza unor alunecari de teren. Pamantul a inceput sa o ia la vale si a smuls copaci din radacini, amenintand acum casele oamenilor. Precipitatiile de la inceputul lunii noiembrie au reactivat aceste alunecari de teren ce afecteaza aproximativ 14 case.
„Din pacate, in ultima perioada, alunecarile de teren de la Bertea au avansat. Din cauza ploilor cazute, aceste alunecari au agravat si mai mult situatia. Au venit la solicitarea mea si reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Prahova si au ramas uimiti, ba mai mult mi-au spus ca nu au mai vazut o astfel de alunecare de teren. De asemenea, am anuntat si Consiliul Judetean Prahova si Prefectura Prahova si, deocamdata, asteptam sa vedem ce hotarare se va lua”, ne-a precizat Ion Petcu, primarul localitatii.
Practic, este vorba despre doua alunecari de teren. Una in zona Rujoiu Moturasi, ce pune in pericol patru locuinte si sase anexe, iar cea de-a doua se regaseste in zona Malae – Matragun si pune in pericol alte aproximativ zece locuinte. De asemenea, aceasta din urma a afectat si drumul judetean 101 D, pe raza localitatii amintite. „In noaptea de duminica spre luni alunecarea de teren a blocat drumul. In prezent (n.n. – ieri), in zona actioneaza utilaje pentru degajarea partii carosabile, pana la finalizarea lucrarilor circulatia rutiera desfasurandu-se dirijat pe un singur sens. Am anuntat aceasta situatie din nou la ISU Prahova, insa, din pacate, pana nu se termina alunecarea nu prea sunt solutii. Sper doar sa nu se rupa drumul, iar apoi vom construi un dig astfel incat sa stopam alunecarile de teren”, ne-a mai precizat edilul comunei prahovene.
Localnicii sunt ingroziti, mai ales ca au mai trecut printr-o astfel de situatie si in anul 2006, cand a mai avut loc o alunecare de teren in aceeasi zona, insa nu atat de grav. Oricum, unele familii au fost evacuate inca de atunci din locuinte, unora li s-au construit alte case, iar altii au primit teren si materialele necesare pentru ridicarea unor noi locuinte. „In special seara, cand este liniste, se aude cum paraie peretii casei. Eu am inceput constructia unei case la socrul meu si ma voi muta acolo, insa parintii nu stiu ce vor face. Le-a dat primaria teren si materiale pentru construirea unei locuinte insa nu au reusit sa o finalizeze. Trebuie sa ne mutam cu totii ca nu avem ce face, alunecarea a ajuns la mai putin de doi metri de casa. Speram sa terminam casa in aceasta iarna”, ne-a precizat Ion Nita Bratescu, unul dintre localnici.
Anemary GRIGORE