In anul 2002, la initiativa presedintelui Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, intre judetul nostru si raioanele Hancesti, Cimislia, Leova si Basarabeasca din Republica Moldova s-a semnat un acord de colaborare. In baza acestuia, mai multe localitati prahovene s-au infratit cu localitati din sudul R. Moldova: Ploiesti cu Hancesti, Valenii de Munte cu Cimislia, Boldesti-Scaeni cu Leova, Valea Calugareasca cu Sadaclia, Cocorastii Misli cu Selemet s.a. Tot atunci, prin Societatea Cultural-Istorica “Mihai Viteazul” s-a demarat un proiect de realizare a unor busturi din bronz si piatra, care au fost ridicate, pe rand, in mai multe localitati moldovene, dupa cum urmeaza: Mihai Viteazul – la Cimislia si Cazangic, Mihai Eminescu – la Hancesti si Cimislia, Matei Basarab – la Basarabeasca. Acum trei ani si Directia de Cultura a Judetului Prahova, prin directorul institutiei, Constantin Stere, pregatise un dar pretios pentru Chisinau: bustul din bronz al marelui savant Nicolae Iorga (opera a sculptorului Ion Irimescu), dar autoritatile comuniste ale R. Moldova au refuzat gestul fratesc. Odata cu dezghetul intervenit recent in relatiile moldo-romane, prin debarcarea de la putere a regimului comunist si antiromanesc, bustul a putut fi transportat la Chisinau, de catre o importanta delegatie prahoveana, condusa de Mircea Cosma. La festivitatea dezvelirii bustului, organizata la Uniunea Scriitorilor din Chisinau – unde urmeaza sa fie instalat bustul lui Iorga alaturi de statuia lui Mihai Eminescu – au participat: Boris Focsa – ministrul Culturii, Mihai Cimpoi – presedintele Uniunii Scriitorilor, Valeriu Matei, Nicolae Dabija, Vasile Tarateanu (venit din Cernauti) – scriitori, Alexandru Muresan – insarcinat cu afaceri al Romaniei la Chisinau, numeroase alte personalitati locale. Despre importantul act de donatie al Prahovei, Boris Focsa a spus : “In numele guvernului Republicii Moldova, multumesc sincer judetului Prahova, de unde am aflat ca sunt cele mai multe actiuni fratesti, precum acest minunat bust. E bine ca istoria neamului nostru se rescrie, Nicolae Iorga fiind unul dintre cei care au contribuit la Marea Unire. Cand va fi instalat pe soclu, bustul sau va fi o mandrie pentru municipiul nostru, pentru Uniunea Scriitorilor, pentru toti cei care iubesc istoria romanilor”.
Mihai Cimpoi a declarat: “Evenimentul de astazi il putem include, fara indoiala, sub semnul integrarii noastre culturale europene. Nicolae Iorga, basarabean prin adoptiune, este cea de-a treia mare personalitate care ne leaga, pe langa Hasdeu si C. Stere – acestia devenind prahoveni prin domiciliu si operele lor”.
La randul sau, Presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma – care a sprijinit logistic aducerea bustului la Chisinau – a subliniat: „Bustul lui Iorga face parte din proiectul celor 15 busturi pe care Prahova le va ridica pe teritoriul R. Moldova. Urmatoarele busturi vor fi de dedicate fruntasilor basarabeni din Sfatul Tarii, care au realizat actul Marii Uniri din 1918, primul dintre ele speram sa-l aducem la Chisinau pana la 27 martie anul viitor. Tot cu aceasta ocazie, noi am mai facut o donatie de 100 de carti Uniunii Scriitorilor, carti care insumeaza contributiile basarabenilor participanti la cursurile Universitatii de Vara de la Valenii de Munte. Sa ne bucuram, asadar, ca, dupa atatia ani, reusim sa fim iarasi impreuna, sub faldurile tricolorului, pentru a pasi in marea familie europeana.”
Ioan POPESCU